fredag 7 september 2012

Södertälje SK - AIK 1-2 (0-1, 0-0, 1-1)

Hemkommen från AXA Sports Center tänker jag att AIK ikväll nog gjorde sin bästa match för försäsongen.

Efter en halvseg men försvarsmässigt rätt bra första period tog Gnaget hand om taktpinnen i andra och tredje. Det var verkligen inget sprudlande anfallsspel som bjöds men det var fart och fläkt och friska tag. Inga halvmesyrer som senast. Inga give-aways från sargkanter och i mittzon. Det var tillbaka till grunderna, stabilitet och tryck ut dem mot hörnen. För första gången sedan jag vet inte när kände jag igen mitt gamla AIK. Man kunde skönja linjer i spelet. Fredrik Carlsson trivdes som fisken. Och trots att vi återigen led brist på backar med A-lagsrutin såg det alltsomoftast lovande ut i egen zon.

Jonathan Andersson är en mycket trevlig backbekanting. Honom ser jag gärna mer av framöver.

Matchen tände till rejält mot slutet, sedan SSK först kvitterat varpå AIK snabbt replikerat. Blomdahl åkte ut 2+10 för en i mina ögon klar checking from behind. SSK försökte forcera in en puck i slutminuten men AIK stod pall. Fredrik Carlsson var sånär att göra sitt första mål i A-lagströjan. Dessutom med en patenterad backhandlyftning från sargkanten! Det hade varit nåt att skriva hem om... Nu blev det i alla fall en hedersam uddamålstorsk för SSK och en lika hedersam uddamålsseger för AIK. Ett lyckat genrep ur svartgul synvinkel. Nu får vi bara hoppas att alla skador är lindriga och läker fort.

Daniel Larsson mycket bra i kassen. Släpper en del konstiga returer via plocken förvisso. Men som helhet fyra och ett halvt plus ikväll.

Kvällens fail med stort F stod Broc Little för, då han redan i första periodens tionde minut drog på sig matchstraff för en riktigt ful spearing framför SSK:s mål. Dumt, onödigt, överilat. Framförallt väldigt trist för oss gnagare som tagit oss till Södertälje och sett fram emot att se Little bland andra lira skjortan av Sportklubben. AIK saknade många tongivande spelare redan före nedsläpp. Utan Little i spel blev en redan tunn uppställning ännu tunnare. Man får hoppas att Broc drar lärdom och ser till att hålla sig från den här typen av onödigheter i framtiden. Vi behöver honom på isen, inte i duschen.

Är det något som AIK haft problem med på sistone så är det att skapa riktigt vassa målchanser. Visst, lägen att göra mål finns där men oftast saknas det lilla extra som behövs för att ta sig fram och få in pucken. Broc Little är en av de spelare som ska göra det. Pirnes en annan. Även Steen är viktig framåt. Efter Littles tidiga uttåg ikväll saknades alla dessa tre. I deras frånvaro visade Melin (som tyvärr utgick i tredje perioden) Hynning, Sandberg med flera hyggliga offensiva takter. När Elitserien drar igång om mindre än en vecka krävs det mer av allt. Det måste drivas hårdare på mål, skymmas mer, offras fler tänder och stygn. Det ska göra ont att möta AIK!

Innan jag blir alltför till mig och drabbas av Wikegård-sjuka de luxe vill jag nämna ett par spelare som sällan uppmärksammas efter förtjänst. AIK har under försäsongen luftat en mindre drös juniorer och det är inte bara Jonathan Andersson som har imponerat. Filip Windlert (B), Theodor Lennström (B) Edgar Klavins (RW), Dennis Nordström (C), Christoffer Gozzi (C), Jonathan Skoglund (RW) och Rasmus Holmén (LW) har alla fått chansen att visa upp sig. Ingen av dem har gjort bort sig. Tvärtom. Jag säger som min vän Eddie brukar säga: Jag har sett framtiden - den ser ljus ut.

I helgen tippar jag Elitserien 2012/13. Som sig bör på ett avvikande och unikt vis. Så stay tuned, som Prozac brukar skriva!

3 kommentarer:

Janne Bengtsson sa...

Stora stolta Djurgården kommer äta upp er i Kvalserien.

Black Boris sa...

Underbar kommentar. Hähä

Black Boris sa...

El Knutto go bananas? Hähä