måndag 30 augusti 2010

BB:s elitserietips, del 10

Tia i Elitserien 2010/2011 blir Södertälje. SSK är ett risigt gäng som, som vanligt, har värvat friskt. Den här gången sägs de dessutom ha värvat smart men jag vet inte jag. Hursomhelst ser det jävligt finskt ut. Det är finnar här och finnar där och är det inte finnar så är det tjeckt.

Några silverhjälmar lär vi dock inte få se på sportklubbens hockeyskallar. Men kringlorna som spelarna sägs trycka i sig i var och varannan paus ska i vissa fall ha bytts ut mot finska pinnar. Mumintrollet är ny maskot och i söndags var man på bastuklubb i Tumba. Mark Levengood tackade på förmiddagen nej till att bli ny speaker men Kent & Co. grinar inte för det. Nu ryktas det istället att det blir självaste Stina Ekblad som tar bladet från mun. Hon har tydligen alltid gillat SSK. "Kvalserien är som Dramaten", sägs hon ha sagt. "Upp och ner och fullt av överskattade primadonnor."

¤ ¤ ¤

Varför blir Södertälje tia? Tja, vad kan jag säga... SSK ligger mig egentligen inte närmare hjärtat än Luleå och Modo men Södertälje ligger mig närmare rent fysiskt än sina förväntade konkurrenter i botten. Det är alltså lättare att som nollråtta ta sig till matcherna. Att Anders Eldebrink, Thom Eklund m.fl. starkt bidrog till att göra min barndom lite lyckligare - det var 1985 och SSK spöade Dif i finalen - har föga med hjärtetipset att göra. Det var ju så läänge sen.

SSK har kvalat sig upp eller kvar tre gånger på de senaste fyra åren. Jag tycker det får räcka nu. Laget är tydligen för bra för Allsvenskan men för dåligt för eliten. Så ge dem ett brejk! Låt dem vara! Låt SSK kämpa om en slutspelsplats en vinter så skickar vi ner dem i dyn lagom till valborg 2012.

¤ ¤

Laget då? Vad är det för fanskap, förlåt, manskap som kringelknutte-klubben ställer på isen? Det har jag delvis redan sagt; en jävla massa finnar och en tjeck. Lägg därtill en slovak, en dansk och en jänkare. Plus en medioker massa svensk. *Sniff, sniff* Jodå, jag medger att det luktar kvalserien lång väg. Men. Laget är begåvat med en och annan lovande liten fjunis. Särskilt hockeysönerna Heed och Kilström är hyperintressanta. Keepern Helenius är en matchvinnartyp som när det stämmer för honom kan stänga igen både burar och butiker. En personlig favorit är den för närvarande skadade centern Pakaslahti. En rekorderlig spelare på många sätt. Relativt stor, riktigt stark och rejält underskattad. Dessutom Elitserien kanske allra bästa tekare.

¤

Vägen mellan Borishov och Södertälje är som sagt kort, hjärtetipset sitter därmed som en smäck. Grattis till tiondeplatsen Kent! Ni grejar den i sista omgången, trots torsk mot HV. Tacka Gnaget för det!

söndag 29 augusti 2010

BB:s elitserietips, del 9

Nia i Elitserien 2010/2011 blir Timrå. Rödörnarna knep sista slutspelsplatsen senast det begav sig men den här gången räcker laget inte till. Faktum är att Timrå säkrar nytt smörkontrakt först i näst sista omgången - via en tursam seger i Södertälje! Så jämn och tät blir bottenstriden till slut.

¤ ¤

Jag misstänker att få av bloggens besökare bryr sig jättemycket om Timrå. Själv tycker jag att både klubben och laget är sådär lagom trist. Trots att jag så klart har stenkoll på varenda kotte i tallskogen så skiter jag i att skriva någon djuplodande analys av läget i laget. Jag nöjer mig med att konstatera att Timrå anno 2010/2011 är ett hyfsat gäng med mycket finne i. Om laget därmed också har mycket sisu vete fan.

Handen på hjärtat. Egentligen borde man kanske tippa Timrå ännu lägre i tabellen än vad jag faktiskt gör. Men de får mitt snälltips av hjärtskärande skäl; jag tycker fortfarande lite synd om dem. Tikarna har inte haft det så lätt. Trots 31 säsonger i högsta serien, varav 12 i Elitserien har dem inte lyckats bärga ett endaste guld. Timrå har inte ens gått till final. Alla minns väl dessutom Mikko Lehtonen och skenan som föll av? Vi snackar mars 2009, kvartsfinal 6. Timrå-HV och förlängning: Bambi gör entré... Stackars, stackars Timrå.

¤

"Nu lyfter vi" skriver Red Eagles på sin hemsida inför säsongen. Red Eagles. Det är verkligen ett jättehäftigt namn, helt rätt i tiden så att säga, men för att ta sig till slutspel vintervåren 2011 krävs det nog mer än örnkoll och svengelska termer. Peter Nordström tränar med laget men lär knappast lyfta Timrå förbi AIK i vinter. Inte den alltid lika sköna värmlänningen Perra Johansson heller. Backen Sebastian Erixon får förvisso sitt STORA genombrott och forwarden Ilkka Pikkarainen utnämns till ny riksgris men i övrigt utmärker sig få av tikarna nämnvärt. Möjligen då Per Hallin som löper redan i december och i samma veva lånas ut till Leksand.

lördag 28 augusti 2010

Förkylt...

AIK-Luleå 2-4 (2-1, 0-2, 0-1)
Skott: 26-39
Publik: ca 300

Tredje träningsmatchen på fyra dagar och återigen en massa spelare på sjuk-/skadelistan. Så här såg det ut på aik.se inför matchen:

Vilar/skadade
#86 Oscar Ahlström
#21 Christian Sandberg
#40 Christopher Heino-Lindberg
#84 Patric Blomdahl
#24 Johan Andersson
#70 Peter Nolander
#25 Johannes Salmonsson
#72 Andreas Dahlström
#44 Josh MacNevin


Jag var inte på plats i Norrtälje och har egentligen ingenting att komma med gällande spelet och insatsen. Men jag tillåter mig tycka att det är starkt jobbat av Gnaget att inte förlora större med tanke på förutsättningarna. Första perioden sägs ha varit riktigt bra dessutom. Samtidigt måste det kännas lite dassigt för laget och ledningen att så många pjäser inte kommer till spel.

Det finns förstås en tanke med att lägga tre matcher så pass tätt; att få igång laget och låta spelarna känna puls. Nu har emellertid en del spelare fått slita arslet av sig, medan andra fått lägga allt krut på att bli friska. Resultaten blir därmed inte särskilt intressanta. Möjligen på så sätt att de kan vändas till något positivt; vi förlorar men vi gör det knappt, trots alla avbräck.

¤ ¤

Under försäsongen vill man bland annat testa formationer, både i spel 5 mot 5 och i BP och PP. Man vill svetsa samman laget, låta det växa till en stark och svårslagen grupp. Här hamnar nu AIK efter i lagbygget. Det känns viktigt att Gnaget får chansen att spela ihop laget i resterande träningsmatcher. Ingen vill gå in i Elitserien med sex- sju man utan ordentlig matchträning. Särskilt inte en nederlagstippad nykomling.

Närmast onsdag väntar Almtuna i Uppsala. Därefter blir det återigen tre matcher på fyra dagar - i Finland. Melin/Persson lär vilja ha en frisk trupp att tillgå då. Marginalerna har hittills inte varit på vår sida men kanske har den senaste veckans matcher ändå visat att AIK har vissa marginaler att spela på. Laget mäter sig trots allt hyfsat väl med sina förväntade bottenkonkurrenter.

¤

Men träningsmatcher är träningsmatcher är träningsmatcher. Ska AIK kunna utmana SSK, Modo, Brynäs, Timrå, Luleå m.fl i höst och vinter så gäller det att spelartruppen är fräsch och i form. Kurera mera!

fredag 27 augusti 2010

Skoterragga runt

AIK


Yeah, my name is Bläck Böris och nu ska jag sjunga en riktig raggarlåt för er! Jaaha…

Nu ska jag berätta vad det är jag tycker om
det finns skoterraggare och jag är en av dom
Vet ni skoterraggare dom har en egen stil
därför har jag sålt min gamla onödiga bil
Skorna ska va fodrade och lukta lite svett
kallingen ska sitta lagom löst kring min baguette
Truten den ska hålla tyst som vore den en mus
sen ska den förstås va full med jävla massa snus

Sen så är det dags att skoterragga runt
Bara köra kring i skogen, ragga runt
Nynna bästa raggarlåten
Dunka takten uti plåten
Leta renar här och där och ragga runt

Ja, jag är en skoterraggare, det kan förstås
jag har till och med kört skoter en gång i Borås!!
Jag har druckit hembränt på varenda jävla torg
och fått sova i en fyllecell i Göteborg
Framför riksdagshuset fick jag soppatorsk en gång
då så fick jag stryk av fyra snutar med batong
Men en skoterraggare han tål behandlingen
sen så tar han nya tag och börjar om igen

Då så är det dags att skoterragga runt
Gasa på som fan och bara ragga runt
Om så snön har töat bort
och hela Norrland verkar torrt
Året runt så vill vi skoterragga runt

Yeeah!
That’s right!
Weeell, I’m a raggare, skoooterraggare…


Ja, en skoterraggare kan tyckas smått obscen
när han raggar upp en helt försvarslös stackars ren
Men vad ska han göra när varenda jävla tjej
flyttat söderut; klä sig i läder och bli gay?
Låt oss bara va i fred och åka härs och tvärs
ragga runt och ta oss en och annan liten bärs
Det finns ingen bättre vän än skoterraggaren
så släpp loss och häng med oss, nu ska vi ragga ren

Det har blivit dags att skoterragga runt
Lira rock n roll och bara ragga runt
Spela skoterraggarlåten
Dunka takten uti plåten
Gapa som en idiot och ragga runt
Ja, nu är det dags att skoterragga runt
Gasa på som fan å bara ragga runt
Spela skoterraggarlåten
Dunka takten uti plåten
Leta renar här och där och ragga runt
Spela skoterraggarlåten
Dunka takten uti plåten
Leta renar här och där och ragga runt

torsdag 26 augusti 2010

Brynäs - AIK 4-2 (1-2, 2-0, 1-0)

Äh, vad ska man med bortförklaringar till när det bara handlar om en torsk i en träningsmatch i en tablettask i en gävla håla. Jag menar, hur viktigt är egentligen resultatet? Träningsmatcher handlar ju om att få ihop laget, nöta spelvändningar och annat shit som tränare gillar att peta i. Tänk att AIK ställde upp med en oprövad junis fjunis i kassen och att samma gnagis gjorde en bra match men släppte en fis. Tänk att grabbarna har varit sjuka. Tänk att vi spelade match så sent som igår. Det behövs inga bortförklaringar. Zebran sög.

Läkerolen 19.59:


Sug på den all you Tiggers...

Skellefteå AIK, SAIK, Plagiatet, Bröderna Dalton, Lill-Gnaget Twin Peaks... (Edit)

AIK: J20-grabbar besegrade tidigare idag Skellefteå AIK:s dito med 6 mål mot 3 på Ritorp. En härlig seger och perfekt uppladdning inför A-lagets match i Gävle (som precis startat).

Angående Skellefteå AIK så börjar det redan kännas jobbigt att skriva hela namnet. SAIK låter fel och för mycket bandy. Får mig dessutom att tänka på Rögle av alla skitgäng så det funkar inte heller. Plagiatet då? Nja, på gränsen till töntigt. Samma sak med Bröderna Dalton. Lill-Gnaget är förstås gulligt men också alldeles för långt. Twin Peaks är en aning missvisande då det ju syftar på en hel stad och inte bara dess hockeylag. Återstår då bara det enkla, logiska och av Greken genialiskt uttänkta.

Tänk liten härmapa, tänk lättretad smågnagare, tänk...

aaaaaaaaa

Edit 19.50 En svartgul fågel twittrar i mitt öra att J18 just nu leder över aik med 6-2. En bit in i tredje...

Tigger trigger

Brynäs IF. En anrik förening med randiga axelvaddar. På senare år har tigrarna gått från att vara riviga golddiggers till diviga goldtiggers. Tiggeriet har ingen måtta. Så fort en spelare av klass ska kontrakteras skickar ledningen ut kollekthåven och tigger cash. Det är inte bara äckligt. Det är förskräckligt. Som gnagare med koll på plånboken kan man inte annat än känna avsmak inför fattiglapparna från Gävle. Stackars satar, säger någon. Usch, säger jag. Ge'rom en binge kartonger och en kasse trycksvärta ska ni se'rom blir glada. Antagligen parkbänksfyllon hela bunten. AIK skulle aldrig förnedra sig som Brynäs. Här har vi ordning på ekonomin. Här tar vi inga risker. Här pröjsar vi hyran och håller käft. Tigga pengar av sina supportrar? Har aldrig skett, kommer aldrig att ske. Har ni hört talas om aktier? Ikväll kör vi över tiggarligan och visar noll sympati. De mest fitta överlever och may the poor bastards gå under. Brynäs-AIK 0-5...

onsdag 25 augusti 2010

Timrå - AIK 3-0 (2-0, 0-0, 1-0)

Aj aj aj, vi torskar i Njurunda och Sandberg kliver av skadad. Inte bra. Jag följde matchen via twitter och det verkar inte som om Gnaget bjöd på någe vidare finlir. 31-20 i skott. Matchstraff på Blomdahl, Nemeth i fight och någon stackars tikare fick visst ett skott i fejan. Det ska visserligen göra ont att möta Gnaget men grabbarna kan väl spara liite grann på krutet? Eller lägga det på att göra mål i power play...

I morgon väntar Brynäs i Gävle, med eller utan Sandberg. Om det mot förmodan skulle bli ännu en torsk så lovar jag att komma med fett sköna bortförklaringar. Kanske inte i selakovicklass men ändå.

Svart magi

Lugna puckar gör mig uppmärksam på ett gäng sköna gnagare som vet hur man laddar inför en viktig match. Vad är det han brukar sjunga, den sorglöse göteborgaren Håkan H? Ingenting är logiskt för allting är magiskt, och det är så gnagiskt...

Läs även: "Allt för att psyka blåvitt"
Och besök sajten: JINX Göteborg

Taskig tajming

Med tanke på hur fantastiskt bra jag tippar så vore det inte konstigt om någon misstänkte att jag var synsk. Men det är jag faktiskt inte. Vore jag synsk hade jag nämligen gjort som en god vän och gnager. Han lyckas redan i våras boka in en semestertripp till Trondheim som senare visade sig vara extremt vältajmad, in i minsta detalj. Tack vare sin dittills oanade talang att sia om framtiden fick han se AIK lira fotboll i Norge. Eller lira och lira. Millers mannar befann sig i alla fall på planen. Min vän som förr hette något på R går numera under namnet Ai-Kaida Saida.

Själv är jag hopplöst lost när det gäller att planera semestrar. Den här sommaren inleddes på Gotland. Ett antal veckor för tidigt visade det sig, då Gnaget ju inte behagade dyka upp på ön förrän i augusti. Efter en vecka på Fårö blev det hem till fastlandet och mellanlandning för familjen Boris. Sedan packade vi trunken och drog norrut - mot Njurunda närmare bestämt. Där firade vi midsommar med släkt och vänner, slogs med mygg och sköt med gevär. Fantastiskt trevligt på alla sätt men inte fan såg man till Gnaget. NU däremot, när en annan är back in business och sommaren lider mot sitt slut, nu passar det att visa upp sig i skoterland. Jävla AIK!

¤ ¤ ¤

Jag känner mig som Hedlund i Snowroller.

- Vet du vad du har, Boris?
- Nä.
- Taskig tajming.

tisdag 24 augusti 2010

BB:s elitserietips, del 8 (Edit)

Åtta i Elitserien 2010/2011 blir AIK. Först hade jag tänkt tippa oss nia eller tia, för mig spelar det nämligen ingen roll om vi missar slutspelet den här gången. Det enda som gäller är att Gnaget håller sig kvar - helst utan kval. Greken hotade emellertid med att sluta läsa bloggen om jag inte tippade AIK som åtta. Jag har inte hjärta att gå emot min vän. Dessutom har jag sedan tidigare klargjort att mitt elitserietips är ett hjärtetips och därmed tillåter jag mig att tippa lite wild and crazy.

Lite wild and crazy är Greken och lite vild och galen kommer hockeysäsongen att bli. AIK är tillbaka i smöret och det har redan börjat märkas. Allehanda självutnämnda experter, journalister, jourhavande alkoholister och bloggande hockeypuckon har redan kissat på sig av skräck. De gör sitt bästa för att i samlad tropp enas kring övertygelsen om AIK:s bräckliga lagbygge. De påstår att bygget är halvruttet men i själva verket är det kisspojkarna själva som bygger luftslott på tvivevlaktig grund.

- Köp blöjor, grabbar!, ropar Greken från äppelgrenen han sitter på.
- I tusental!, fyller Boris i och kastar ett skrutt på en expert.

Under dinglande råttsvansar singlar fjällrävar, rödörnar, lulebjärnar och kringelknuttar ned i en osalig blandning. De tror fortfarande att de är på väg mot slutspel och gröna skogar men i själva verket är de dömda till en vår utan sol. Ågren och helvetes kval väntar ett par av dem. Och i källaren gnuggar tokmasen sina händer och väntar på att gå till attack. Vilka blir det? Vilka blir det?

¤ ¤ ¤

AIK har ett bättre lag än vad expertisen fått för sig. Till att börja har vi seriens jämnaste målvaktspar. Inte seriens bästa målvaktspar. Men det jämnaste.

Heino-Lindberg har en tokig högstanivå men en brokig lägstadito. Troligen mår han bra av att tampas med en jämbördig konkurrent. Vilket han nu får. Viktor Fasth har nämligen alla förutsättningar för att kunna knipa förstaspaden. Jag är säker på att minst en av dessa herrar kliver fram i höst/vinter och blir den matchvinnare AIK så väl behöver. För dagen lutar jag åt Fasth i kassen. Killen som sånär stoppade Gnaget från att ta steget upp i våras.

Såväl Heino som Fasth har dragits med envisa skador de senaste säsongerna. Därför känns det förstås bra att veta att båda två är konkurrenskraftiga. Dessutom har AIK har en intressant backup. Niklas Lundström är förvisso bara 17 bast men han spås redan en lysande framtid. Gjorde debut i A-laget redan i fjol men kommer först och främst spela i J20.

¤ ¤

Backsidan ser lovande ut, om än lite tunn. Försvarsspelet har varit AIK:s styrka de senaste två säsongerna men nu blir motståndet tuffare.

Dick Tärnström håller fortfarande landslagsklass så där finns det inga frågetecken. Möjligen i så fall för kroppen. Håller den för en hel elitseriesäsong? Kanske kommer Dicken vila en match eller två med jämna mellanrum. Jag är övertygad om att han höjer sig ett snäpp i eliten. Det är roligare att lunka fram mot Färjestad och Brynäs än Borås och Oskarshamn. Dessutom kommer varje match att vara av betydelse för AIK. Vi gnagare har inte råd att snacka serielunk. Här är varenda pinne värd att fajtas för.

Tärnström kommer förhoppningsvis att spela i par med unge Patrik Nemeth. Nemeth är en blivande storback och jag har bestämt mig för att han får ett jättegenombrott redan i vinter. Nemeth visade under sina framträdanden i fjol att han har allt som krävs för att lyckas. Nu är det bara matcher, matcher, matcher och rutin som ska till. Nemeth spelar i NHL inom tre år!

Peter Nolander från Brynäs. En stabil elitserieback som varken utmärker sig åt det ena eller andra hållet. Har sett okej ut i träningsmatcherna och går garanterat in i startuppställningen. Eventuellt i hop med...

...Jonas Liwing, som jag inte riktigt vet vad jag ska tro om. Duktig i allsvenskan men överskattar ibland sin förmåga och blir då slafsig och slarvig med pucken. Finfin skridskoåkare som jag ändå undrar om han håller i eliten. Gick inte som tåget i Dif direkt men är förstås ett par år äldre nu. En av Gnagets två rightskyttar på backplats och därmed viktig i pp.

Fredrik Carlsson och Stefan Johansson var ett stabilt backpar i Allsvenskan. Känner varandra väl på isen och helst vill man väl inte sära på dem. Grabbarna är unga, Carlsson 21 och Johansson 22, men även om de båda har framtiden för sig är det långt ifrån säkert att de redan nu är redo för eliten. Carlsson, som är defensivt lagd tog ett rejält kliv förra säsongen. Tog för sig mer och mer, visade prov på god spelförståelse. Behöver antagligen bli ett snäpp tuffare i närkampsspelet. Har en tendens att slänga bort puckar i stressade lägen och blir ibland avklädd av checkande motståndare. Johansson är riktigt duktig på skridskorna. Hänger med både bakåt och framåt och har ett bra skott. Borde gjort fler mål än vad han gjorde i fjol (4 i serien, 1 i kvalet). Har precis som Carlsson en tendens att bli lite fjuttig i egen zon. Rejäla tag i varje byte och Johansson blir en stabil elitserieback.

Mikael Österberg. Öset kallad och det smeknamnet har han inte bara fått för att han heter Österberg. Öser på i alla lägen. Lill-Frazze är liten men naggande god. Tuff, hård och allmänt skön, både på och utanför isen. Klart sämre offensivt än Stor-Frazze men kanske kan det lossna även framåt i vinter. Potentialen finns. Sjundeback i dagsläget men kommer inte att göra bort sig i Elitserien.

Filip Olsson är ung och utvecklingsbar. Fick en hel del speltid redan i fjol men har en bit kvar till en ordinarie plats i A-laget. Lär inte göra sig ett namn i eliten i vinter.

Josh MacNevin. Rightskytt med betoning på skytt som ansluter i oktober. Ska framförallt göra sitt jobb i pp. Ett osäkert kort dock. Hjärnan varnar för tempot och säger att det här kan bli en flopp. Hjärtat säger äsch då, det här blir tipp topp. Tio mål från blå och sen glömmer vi hjärnans brasklapp.

¤

Vi fortsätter med manskapet som ska göra det framåt och börjar med Bång...

Daniel Bång är bäst. Helt enkelt. Än så länge tämligen okänd i elitseriens hockeylador men om ett par veckor vet varenda modoit, värmlandspöjk och babian vem som är kungen av Hovet. And his name is Bång. Daniel Bång.

Christian Sandberg är näst bäst. En stor liten lirare med jättehjärta. Spelsinne som få och stark åt båda hållen. Jobbar stenhårt för laget och levererar poäng som en sann matchvinnare. Otroligt viktig för Gnagets unga hockeylag. Utgör andra hälften av AIK:s mest lovande par. Första hälften är redan presenterad här ovan.

Patric Blomdahl. Tillbaka där allt började. Står väl för ungefär allt det där som djurgårdsklacken brukar kalla gnagarsvin. En underbar spelare att ha i laget, inte lika rolig att möta. Har redan under försäsongen visat skön inställning och krigarmentalitet. Tvekar aldrig att gå in i en sargkamp. Även om öddsen är usla ska han bara vara först in. Blir en publikfavorit i vinter.

Daniel Rudslätt kommer närmast från Kölner Haie. Kan spela både center och vänsterforward och är rutinerad som få. Får en nyckelroll i AIK som ledargestalt och förebild. Kan förhoppningsvis bidra både med poäng och lite till. Rudslätt har väl enligt en del experter passerat bäst-före-datum men jag är inte så säker på det. Rudslätt har gjort bra ifrån sig i DEL (Deutsche Eishockey League) de senaste fyra säsongerna och den ligan är nog bättre än vad många tror. Resultaten i European Trophy tyder åtminstone på att tyska topplag klarar sig rätt bra mot sina svenska motsvarigheter.

Johan Andersson, ny från Almtuna. Tvåvägscenter och därmed diggad av Gozzi. Betydde mycket för AIS i fjol och tar troligen en ordinarie plats i AIK i år. Har visat framfötterna i de senaste två träningsmatcherna, då i kedja mellan Blomdahl och...

...Johannes Salmonsson. En kille som floppat i tidigare klubbar men som fortfarande bara är 24 år. Jag tror på spelaren och hoppas, hoppas att han får till det i Gnaget. Utstrålar något särskilt på isen som jag inte riktigt kan definiera vad det är. Fiskar efter puck, söker avgörande passningar och kan antagligen hamna i rena rama poängplockarstimmet om det vill sig väl. Jag tippar med hjärtat och säger att Salmonsson gör minst 15 mål i Elitserien 2010/2011.

Oscar Steen. Den spelare i truppen som jag har sämst koll på. Sollentunagrabb som värvats från Modo. Där spelade han regelbundet de senaste säsongerna utan att sticka ut. Statistiskt säkerställt en riktigt bra tekare och det behöver AIK.

Richard Gynge. AIK:s skyttekung i allsvenskan senast och tongivande matchvinnare även i kvalserien. En spelartyp som jag älskar att se. Söker alltid målet och skjuter på det mesta. Är en aning trög på rören och jag är inte helt övertygad om att det blir samma succé i smöret som i källaren. Målsinnet och viljan att vinna kan dock ta Gynge långt och jag hoppas verkligen att det går vägen. Tal om backchecking tar vi en annan dag.

Bröderna Ahlström. Jag har fortfarande inte lärt mig att skilja twinsen åt. Det gör inget så länge de fortsätter att utvecklas. En liten besvikelse i fjol, särskilt poängmässigt. Har förmågan att kliva fram när man minst anar det men måste höja lägstanivån. Hamnar ofta i sarghörnen där de snurrar, snurrar och snurrar. Jag har fått för mig att både Oscar och Victor lagt på sig några kilo muskler i sommar och om det stämmer hoppas jag att det bidrar till att de blir bättre på att komma in på mål.

Joakim Nordström, 18. En yngling att se upp för i vinter. Center som kan få sitt stora genombrott. Naturligtvis en gozzifavorit. Han är väl tvåvägscenter? Japp.

Tobias Ericsson. Doldis som väntar på ett erkännande. Populär bland många gnagare och en spelare som jag tror kan överraska i vinter. Har inga egentliga spetskvalitéer men jobbar alltid hårt och är relativt målfarlig. Antagligen en man för fjärdelinan.

David Engblom. AIK:s meste spelare genom tiderna. Levande legend som gjort en otrolig resa med klubben. Från eliten till ettan och sedan upp igen. Brunkare med enormt hjärta som lär få begränsat med speltid i eliten. Håller hög klass i box play.

Mattias Beck. Komplementspelare. Tveksam elitseriestatus. Jobbar hårt och är duktig defensivt. Får sina ryck emellanåt då han tar pucken i egen zon och trampar fart, ibland hela vägen ner till målchans i andra änden av rinken. Men det sker för sällan.

Andreas Dahlström. 91:a som skulle få det stora genombrottet i fjol men fick säsongen förstörd av en korsbandsskada. En joker när han kommer tillbaka.

~ ~ ~

Det var det det. Boris har sagt och gjort sitt och snart sätter jag mig tillrätta på Hovet. Nu är det upp till grabbarna att börja leverera på isen. Först och främst träningsmatch mot Timrå i morgon kväll. Enligt Hallmans senaste rapport är samtliga sjuklingar tillbaka. En seger i Njurunda skulle sitta fint. Ska vi säga 5-0 till Gnaget?

måndag 23 augusti 2010

AIK - Linköping


AIK meddelar idag att man flyttar elitseriepremiären mot Linköping från fredag 17/9 klockan 21.00 till onsdag 15/9 klockan 19.00. Det förvånar inte. Vad som däremot förvånar är att man från allra första början tyckte att det lät som en bra idé att spela en sen fredagskväll. Särskilt med tanke på motståndet.

Heroes


Alla har vi våra hjältar. Kanske inte nödvändigtvis idoler och förebilder men ändå hjältar. Idoler förresten, det är väl såna man har som barn och tonåring? Jag menar, det finns väl ingen vuxen man i sina bästa år, med begynnande flint och vänster hängtutte, som på allvar kan hävda att han har Daniel Bång som sin idol? Nä, tänkte väl det. En hjälte är han förvisso, herr Bång. En stor hjälte. Men idol?
Jo, kanske lite då.

Bång har inspirerat till både ett och annat inlägg här på borisbloggen. Liksom en hel rad andra AIK-hjältar. Dicken till exempel. Men det finns ju andra också. Musiker, skådisar, konstnärer, poeter... Och så fiktiva figurer förstås. De fiktiva figurerna är nog mina största hjältar. De finns här hela tiden, inom mig, omkring mig, bakom mig och framför mig. De fiktiva figurerna passar mig särskilt bra. De finns ju bara i fantasin. Och fantasin har, hur knäppt det än kan verka, nästan alltid tilltalat mig mer än den krassa verkligheten.

¤ ¤ ¤

Faló. Mjölhagens missförstådda geni och mästerpoet. Härjade som bäst i 91:an på 80- och 90-talet. Uti vår hage finns numera som en egen tidning och är still going strong. Faló flanerar sin egen väg. Det mesta han företar sig går mer eller mindre åt helvete men ändå. Har en kompis som heter Fylle-Börje.

Kronblom är en annan favorit från 91:an. Soffliggaren och mästertipparen nummer ett. Påhittig, innovativ och svag för lustiga ordfabrikationer. Exempelvis upphovsman till "den snurralistiska stilen" inom målarkonsten. "Dä är den som är på tapeten idag." Har dessutom en son som heter Boris. Bara en sån sak.

Jorma Engmark. Fosterson till Blåbärskungen, bror till Edward. Berättaren i böckerna om Åshöjdens BK. En kille som följer sitt hjärtas röst i vått och torrt och som småningom blir nära på vän med den ökände Ruben Svarte. Många tycker att Jorma är tråkig. Jag beundrar honom. Tänk om fler vågade vara som Jorma.

Emil i Lönneberga. Hyssens okrönte lillprins. Blir något stort en dag.

Sören i TV-serien Skärgårdsdoktorn. "Japp det är Rapp", svarar jag i telefon när det ringer. Precis som Sören Rapp, Saltös sista original. En man med principer, integritet och skägg. Har en syster som heter Berit. Syster Berit heter även min syster. Fast jag kallar henne Bejan.

Ernst Kirchsteiger. Det sägs att han finns på riktigt men det tror jag inte på. En hjälte är han hursomhelst. Ett barfotabarn mitt i livet.

¤ ¤

Som synes lyser de fiktiva kvinnorna med sin frånvaro. Jag har ingen bra förklaring till detta. Könsmaktsårdning vet jag inte ens hur man stavar till så det måste vara slumpen. Jag hade förstås kunnat dra till med Ronja Rövardotter men då hade jag delvis ljugit. Ronja är bra men Birk Borkason gillar jag faktiskt bäst. I den rövarhistorien...

söndag 22 augusti 2010

För gammal för att inte orka bry mig

Jag är trettio år ynka. Min flint är endast i begynnande. Kinderna är lika lena som på den fjunigaste junis. Ändå känner jag mig gammal.

Jag känner mig gammal när ryggen strejkar och nacken värker och knäna knäcker. Men inte riktigt så gammal. Riktigt så gammal känner jag mig bara när jag ser unga, arga män med mord i blick och sten i hand som skriker hata hata HATA och som säger sig vara AIK och som kastar sina stenar och bengaler och som kräver respekt, RESPEKT! - eller är det rädsla? - och som alltså säger sig vara AIK och som på sätt och vis väl också är det, klubben väljer ju inte sina "fans". Dessutom säger journalisterna, bloggarna, verklighetens folk att de unga, arga stenkastarna är AIK så då är det väl så, att de är det menar jag, stenkastarna, AIK. Same shit different game?

Jag känner mig gammal och trött och jag orkar inte längre försöka förstå vad som driver dessa ynglingar att bedriva sin verksamhet. Jag orkar inte försöka förstå, samtidigt som jag är för gammal för att inte orka bry mig.

¤ ¤ ¤

Snart drar hockeyn igång och jag tänker fortsätta gå på varenda match. Oavsett vad som händer, oavsett vad de unga, arga männen tar sig för så kommer jag fortsätta att gå. Hovet är mitt andra hem och AIK Hockey är viktigt för mig. Det betyder något. Och det kommer att bli kravaller och kalabalik någon gång i höst/vinter, den som tror något annat är naiv. Men vad fan ska jag och alla andra fredligt sinnade gnagare göra åt saken? Jag menar mer än att i ord och handling ta avstånd från bråkstakarna? Jag tänker inte sluta gå på hockey för att se på hockey bara för att det finns människor som går på hockey för att göra skandal.

¤ ¤

Det här är ett AIK-problem som inte är ett AIK-problem. Alla som tror att detta är ett AIK-problem som AIK och bara AIK har att ta itu med bör nog dra upp huvudet ur sanden illa kvick. Nog för att AIK:s problem är större än vad det är för majoriteten av landets övriga idrottsföreningar. Men det finns mig veterligen inte en enda klubb i hela världen som på egen hand har lyckats hindra "fans" från att slåss och kasta sten i klubbens namn. AIK lär inte heller bli den första att lyckas. AIK är nämligen vare sig någon riksdag, polismyndighet eller domstol.

Icke desto mindre är det AIK som gång på gång, av journalister, tyckare, bloggare och annat folk uppmanas "göra något åt saken". Det vore trevligt om någon kunde komma med ett konkret och genomtänkt litet tips. Hur ska AIK, på egen hand, lösa problemet?

fredag 20 augusti 2010

Lagarbete

Eddie, min bänkgranne i Åkers, twittrade ett antal foton från matchen. Jag tog mig friheten att klippa lite i dem. Resultatet...




aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Foto: kilminster

En sång för vår elit

En träningsmatch är en träningsmatch och av en sådan kan man inte dra alltför stora växlar. Bla bla bla.... Nog var det ett styrkebesked som AIK bjöd på igår!

Precis som mot Almtuna i tisdags saknade Gnaget mer än en handfull spelare. Förutom Bång, Sandberg, Gynge, Rudslätt och Steen så var även Tärnström frånvarande. Liwing och Olsson var däremot tillbaka. På Ritorp matchade ju Melin/Persson en hel juniorkedja i de sjuka och skadades ställe. I går kväll, i Åkers ishall, gick man ner på folk och spelade på tre femmor samt två extragubbar. Det funkade det med. AIK bjöd knappast på klang och jubel men väl en gedigen och lovvärd laginsats.

SSK saknade förvisso ett gäng spelare de också, men kom ändå till spel med fyra hela femmor. Frågan var om AIK skulle orka stå emot i tre perioder. Med facit i hand undrar jag om inte Gnaget vann matchen just på att man matchade laget så hårt. Det blev intensivt, aggressivt, spelarna fick mycket istid och det såg dem ut att trivas med. Försvarsspelet fungerade, även om ett och annat slarv höll på att ställa till det. Filip Olsson hade väl inte sin bästa dag på jobbet men han har varit sjuk och är därmed ursäktad. Heino uppträdde stabilt i kassen. Och på läktaren stod jag och myste.

Det var nämligen en trevlig tillställning på många sätt. Högre tempo än i tisdags, bättre hockey om än fortfarande lite slafsigt. Mycket publik (990 pers) i en härlig hockeylada. Kul att bevittna en match från riktigt nära håll. Jag stod ungefär en och en halv meter ifrån plexiglaset. Dessutom hade jag det stora nöjet att göra två nya bekantskaper. Lasse och Eddie, två engagerade gnagare som liksom jag hade tagit bilen till Åkers styckebruk. Det blev en hel del hockeysnack och sånt kan man aldrig få för mycket av. Hade jag hetat Uffe hade jag sjungit Kärleken förde oss samman men jag heter bara Boris och nöjer mig därför med att skriva det.

¤ ¤ ¤

Det fanns mycket som var positivt med matchen igår, sett ur ett gnagiskt perspektiv:

  • Heino, som sagt, stabil i kassen. Hade en del att bestyra och gjorde det med den äran. Chanslös på ettan men kanske kunde han tagit tvåan. Hur som helst gedigen och på tårna.

  • Backparet Carlsson & Johansson. Spelade samman under i princip hela förra säsongen och gjorde det bra. Ändå det backpar som jag är mest osäker på huruvida det håller i eliten. I går kväll rätades kanske inte frågetecknet ut helt men det blev åtminstone en aning mindre krokigt!

  • Bröderna Ahlström. Visst fan har de lagt på sig muskler? Eller är det bara tröjorna?

  • Nummer 13 Nordström. Fantastiskt duktig center. Antagligen en riktig Gozzi-favvo, tvåvägsspelare som han är - av rang!

  • Förstalinan med Andersson, Blomdahl och Salmonsson. Center Andersson ser vass ut. Bra tekare, fin blick för spelet. Blomdahl är skön. Sliter hårt i varenda byte, tacklar, bökar, stökar, irriterar och skapar utrymme för sina kedjekamrater. Salmonsson redan på god väg att bli en borisfavorit. Ligger fint till på isen och fiskar, fiskar efter puck. Jobbar riktigt bra i defensiven och är stor och stark. Målskytt igår och fler lär det bli.

  • Junioren Janmark-Nylén i Josh MacNevins tröja nummer 44. Fullständigt respektlös och riktigt rolig att se på. Bommade tyvärr ett friläge i andra perioden men hej vad han åkte skridskor.
¤ ¤
Nu väntar Timrå i Njurunda på onsdag. Därefter Brynäs i Gävle dagen efter. Nästa lördag möter Gnaget Luleå i Norrtälje. Jag får se om jag åker dit. Gävle är uteslutet för min del då det krockar med andra förpliktelser men Norrtälje kan bli aktuellt, även om det förstås hade varit roligare att se AIK mot Leksand som i fjol.
Samtidigt är det bra att vi möter elitserielag. För varje seger ökar självförtroendet. Måhända en och annan självutnämnd expert får sig en funderare också. AIK kanske inte jävla dåliga ändå.

Södertälje - AIK 2-3 (1-1, 0-0, 1-2)



onsdag 18 augusti 2010

Åkers styckebruk

I morgon kväll spelar AIK för första gången sedan 2002 en match mot ett elitserielag - som ett elitserielag. Återstår att se om något av lagen ser ut som ett elitserielag.

Södertälje är ett bekant gäng. Vi har mött dem i kvalserien två år i rad och vet vilken klass de brukar hålla. Lite för dåliga för elitserien, lite för bra för allsvenskan. Den här säsongen ska SSK undvika kvalserien men fan vet hur det blir med den saken. Hjärtetipparen i mig vet förstås redan hur det kommer att gå för kringlorna men jag håller inne med den informationen ett tag till.

SSK har spelat tre träningsmatcher så här långt. Två i Visby och en i Uppsala:

vs Brynäs 5-3
vs Visby/Roma 4-0
vs Salavat Yulaev 0-4

Resultaten säger mig inte mycket mer än att träningsmatcher är träningsmatcher. Men allt talar naturligtvis för att AIK vinner i morgon...

¤ ¤

Gnaget lär, precis som igår mot Almtuna, sakna ett antal spelare. Liwing och Gynge sägs dock vara i träning och förhoppningsvis kommer båda till spel. Lite surt att det blivit som det blivit tycker jag. Särskilt Bång och Sandberg vill man alltid se. Även Rudslätt och Steen är synd att missa. Samtidigt får man vara glad över att förkylningarna kommer nu och inte om en månad. AIK behöver dock sina nyckelspelare på is så fort som möjligt. Det är inte bara det att Bång & company behöver matcher i kroppen. Träningarna blir sämre av att de bästa är borta. Vitlök och honung, grabbar. Vitlök!

¤

I morgon drar jag till Åkers styckebruk som en laddad man. Det blir Brucean på bilstereon, halsduk i bakrutan och två liter lättmjölk i kylväskan. I'm on fire!

Nördvändigt vetande: Högerskyttar

En sak som slog mig under matchen igår kväll och som jag sedan dess inte kunnat släppa: AIK hade inte en enda ordinarie högerskytt på isen. Liwing, Sandberg och Gynge var ju sjuka. Heino (som visserligen inte är skytt utan vattuman) stod i båset och MacNevin har ännu inte anslutit. Nu fick den inkallade juniorkedjan dra hela lasset och bidra med två rightare!

Det hela fick mig att fundera. Hur är det ställt med högerskyttar i Elitserien? En inte så snabb titt på eliteprospects.com gav en lista över elitlagen.

Antalet rightare i respektive
trupp varav backar inom parentes:

10
Skellefteå (4)

9
Brynäs (3)

8
Färjestad (3)

7
Djurgården (3)
Modo (1)

6
Frölunda (2)
Luleå (3)
Södertälje (6)

5
AIK (2)
HV71 (1)
Linköping (2)

4
Timrå (2)

¤ ¤ ¤

Vi snackar nördvändigt vetande när det är som allra nödigast. Fast siffrorna ljuger en del. I vissa fall är både en och annan junis fjunis inräknad. Några av dem lär få lite eller ingen speltid i Elitserien. Hur som haver; nu skiter jag i det här och tar en välbehövlig kopp kaffe!

tisdag 17 augusti 2010

AIK - Almtuna 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)

Sju spelare borta p.g.a. sjukdom fick vi veta redan i morse. Ikväll fick vi veta vilka spelare som saknades. Bång, Sandberg, Rudslätt, Steen, Gynge, Liwing och Filip Olsson. Särskilt de fem första lyste med sin frånvaro mot Almtuna.

¤ ¤ ¤

Tänk er en rejäl klang- och jubelföreställning men tvärtom. Ungefär så underhållande var det att bevittna matchen. Även om det förstås fanns en hel del saker att glädjas åt på läktaren:
  • Viktor Fasth fick hålla nollan i sin första hela match i AIK-tröjan. Sattes på prov ett par gånger, särskilt i tredje perioden efter att Salmonsson drällt med pucken i egen zon.
  • Patrik Nemeth spelade säkert och stabilt i första backpar med Dicken. Gjorde visserligen ett riktigt juniormisstag i mitten av andra, då han stötte upp i fel läge, men i övrigt en gedigen insats. Det lutar nog åt att han tar en av de ordinarie backplatserna i vinter.
  • Johannes Salmonsson såg, bortsett från det enstaka slarvet i egen zon, bra ut. Större än jag hade tänkt mig honom och rätt lurig på isen. Ligger och fiskar som en potentiell poängplockarpelle. Nära att göra mål också men fick nöja sig med en assist. Här tror jag Gnaget kan ha något stort på gång. Vågar man drömma om 15-20 mål i serien?
  • Förstalinan med Blomdahl, Anderssson och just Salmonsson bjöd på ett par riktigt bra byten. Andersson avgjorde med matchens enda mål - mot sina forna lagkamrater!
  • Publiken var större än jag hade trott. Ingen aning om siffran men det kändes lagom trångt där jag stod i alla fall.
  • Joakim Nordström med nummer 13 på ryggen imponerade på mig. Såg absolut inte ut som en junior. Spelade moget och med pondus. I kedja tillsammans med bröderna Ahlström och det funkade rätt bra. Jag undrar om inte tvillingarna lagt på sig några kilo muskler var i sommar.
¤ ¤

Man ska nog akta sig för att dra några slutsatser efter en träningsmatch i det här skedet av försäsongen. Det viktigaste var kanske att laget fick sig en rejäl genomkörare. Försvarsspelet fungerade och de få målchanser som Almtuna vaskade fram fick de mer eller mindre till skänks av såsiga gnagare. Inte några slutsatser men väl en: Viktor Fasth kommer att ge Heino en tuff match om förstaspaden i vinter.

Framåt såg det tunt ut men tacka för det. Istället för Bång, Gynge, Sandberg, Steen och Rudslätt fick vi bland annat tre oprövade juniorer i form av Nicklas Heinerö, Mattias Janmark-Nylén och Victor Andersson. Inget ont om dessa unga herrar. Juniskedjan skötte sig mer än väl men de hade svårt att komma fram till vettiga avslut och såg ut att väga aningen för lätt. Förhoppningsvis får AIK tillbaka åtminstone några sjuklingar till torsdagens match mot SSK. Det lär behövas.

¤

Bäst på plan var domare Rådbjer. Bäste gnagare? Ja, det var väl samma gubbe det.

Inför AIK - Almtuna

Första "riktiga" träningsmatchen i kväll. Förkylt i laget så en och annan junis fjunis får pröva sina vingar. Fyra kedjor, sex backar, Fasth i kassen. Och så två kära återseenden; Andreas Jungbeck och Jonas Westerling tillbaka på Ritorp. Tips: AIK-Almtuna 5-1.

Se & hör även:
"Alltid viktigt att vinna!"
"Bekanta ansikten när Almtuna gästar AIK"

måndag 16 augusti 2010

BB:s elitserietips, del 7

Sjua i Elitserien 2010/2011 blir Djurgården. Ja, är det inte tokigt så säg. Jag är faktiskt själv lite chockad över mitt märkliga hjärtetips. Borde inte Djurgården hamna sist i tabellen? Borde de inte åtminstone komma efter Gnaget? Nja. Hjärtat säger att det där med inbördes placeringar oss stockholmare emellan är av liten betydelse i år. Det viktigaste i kampen mellan tvillingklubbarna är att AIK vinner derbyna. Och det kommer vi att göra. Hjärnan säger minst tre. Hjärtat säger fyra. Alltså landar vi på ca tre och ett halvt vunna derbyn av fem möjliga.

¤ ¤ ¤

Det är väl lika bra att klargöra det en gång för alla (om det nu finns någon som tvivlar). Jag tycker inte om Djurgården. Jag tycker verkligen inte om dem. Djurgården är som en inåtväxande finne i näsan. En sån där återkommande en som man fick dras med under hela tonårstiden. Irriterande. Röd och gul och fan vet om den inte var lite blå också. Usch! Åsynen av Djurgårdens tröjor framkallar en känsla av äckel. Klubbmärket likaså. Färgerna ska vi egentligen inte tala om men jag gör det ändå. Som väluppfostrad, indoktrinerad och rättrogen gnagare får man läskiga tics varje gång den där kombinationen uppenbarar sig. En del rynkar på näsan. Andra suckar högt. Själv stirrar jag bara på skiten med frågande blick: Ska det verkligen va så där?

Som småbarnsförälder aktar man sig noga för blårandiga kläder. Röda leksaker med blågula inslag går fetbort. Bananer däremot går bra, särskilt om man får mosa dem.

¤ ¤

Djurgården har trots allt ett elitserielag i hockey och tyvärr ett ganska bra sådant. Truppen har emellertid genomgått betydande förändringar under sommaren och det borde märkas i höst/vinter, tycker jag. Det är i alla fall min förhoppning att det tar ett tag för Dif att få ordning på pusselbitarna. Tappen är i ett par fall riktigt tunga och jag är inte helt säker på att nyförvärven väger upp förlusterna. Herr Nilsson fortsätter dock att bygga på sin spelidé - som trots att den praktiseras av Djurgården - faller mig väl i smaken. Det är faktiskt ganska kul att se Djurgården spela hockey. Fart, fläkt och friska tag. Kempe, Ekman och Widing kommer troligen att trivas alla tre.

Hjärnan höjer ett varningens finger och menar att Djurgården mycket väl kan bli bättre än förra säsongen. Hjärtat slår dock dövörat till och går på känsla: Djurgården får problem. Och i kvarten går de på pumpen mot Skellefteå. Heja AIK!

¤

Nu har jag ingen lust att skriva mer om Djurgården. Det börjar bli irriterande. Kan de inte bara chocka oss alla och åka ur?

söndag 15 augusti 2010

Han gör sig galen



Se hur han kastar öddslappar där han går
Liret går sällan Grekens väg
Små rosa bitar i hans gråa hår
Konfetti regnar över varje steg
Han är en dåre som aldrig lär
Han är en man på drift igen
Han är tapper i tron
på sin första miljon
Åh, min gamblande vän

Han gör sig galen
över zebran och hans linjemän
Han gör sig galen
Han gör sig ga-a-alen
Han skålar och skrålar
Han vrålar och sliter sitt hår
Han gör sig galen
Han gör sig ga-a-alen

Han har vandrat längs gränsen länge nog
en immigrant med sviktande mod
Bränd av zebror och gamla kontrakt
med Dionysos som ett gift i sitt blod
Han går förbi här som en doft av hopp
som en Black Boris bloggbifigur
Hör ett rop i en gränd
för en förlorande vän
för en grek utan tur

Han gör sig galen
över zebran och hans linjemän
Han gör sig galen
Han gör sig ga-a-alen
Han skålar och skrålar
Han vrålar och sliter sitt hår
Han gör sig galen
Han gör sig ga-a-alen

Här kommer den nu, hälsningen
till en kumpan, till en vän
Gnagargreken gamblar än
vinner sällan, men än sen
Stäng ej dörren, säg inte nej
Akta dig för att ropa hej
En dag står han där och flinar igen
"Bra ödds, kompis - jag vann femhundra spänn!"

Han gör sig galen
över zebran och hans linjemän
Han gör sig galen
Han gör sig ga-a-alen
Han skålar och skrålar
Han vrålar och sliter sitt hår
Han gör sig galen
Han gör sig ga-a-alen

fredag 13 augusti 2010

BB:s elitserietips, del 6

Sexa i Elitserien 2010/2011 blir Linköping. Cluben med det riviga märket har verkligen ingen plats i mitt hjärta. Jag mår nästan lite dåligt när jag tänker på den. Men om man bortser från det faktum att Linköpings Hockey Club på ett synnerligen irriterande sätt har gått och blivit en del av hockeyetablisemanget - alltmedan AIK på senare år har tvingats harva runt i Allsvenskan - ja, då kan man till och med erkänna att LHC har ett rätt så hyfsat representationslag. Åtminstone kan man det om man är Boris. Och det är man ju.

LHC har varit snubblande nära succé i ett par års tid. Laget gick till SM-final 2007 och 2008 och i våras åkte man ut i semin. Däremellan fiaskade man visserligen till det och åkte ut redan i kvarten. Det var just den säsongen (2008/2009) som man fick klara sig utan Tony Mårtensson. Nu har man återigen tappat Tony och troligen får det negativa konsekvenser för Cluben. Att även backen Daniel Fernholm har flyttat österut stärker inte direkt bilden av LHC som en fethet guldkandidat, även om den före detta difaren är betydligt lättare att ersätta än poängkungen Mårtensson.

¤ ¤ ¤

Linköping har som brukligt är värvat inför säsongen. Johan Andersson och Michael Holmqvist känns hetast på förhand. Den nye tränaren blir också spännande att följa. Att påstå att LHC köpt grisen i säcken vore att ta i, även om man aldrig kan veta. Särkijärvi kan mycket väl bli först ut att få sparken i år. Precis som alla andra tränare med andra ord.

Om Cluben ska lyckas i vinter så är det främst stommen av åldermän som måste fixa det - igen.

  • Fredrik Norrena, 36: Stor målvaktsprofil som blandar och ger. Fantastisk högstanivå men lynnig i humöret. Gör som alla stora målvakter en och annan blunder, men kommer alltid tillbaka. Har hållit hög klass länge men får svårt att toppa säsongen 96/97. Riktig vinnare!

  • Magnus Johansson, 36: Lagkapten och landslagsback. Seriens kanske allra bästa på sin position.

  • Niclas Hävelid, 37: Fick väl inte till det riktig i fjol men borde vara en av seriens bästa defensiva backar. Får liksom Norrena svårt att toppa säsongen 96/97.

  • Andreas Pihl, 37: Ryktas redan ha beställt extra tandskydd inför mötet med Bång & Blomdahl den 17/9.

  • Mikael Håkansson, 36: Ännu en fin säsong i fjol. Blir bättre och bättre tycker jag. Har varit så länge i Cluben nu att man nästan glömt tiden i Dif. Säsongen 96/97 var ett av många bottennapp.

  • Jan Hlavac, 33 och Jaroslav Hlinka, 33: Käcka tjecker som inleder säsongen i Sparta Prag. Ansluter som artister de är i slutet av oktober. Två av seriens största stjärnor. Hlavac en ruggig målskytt; 30 mål i serien i fjol och sammanlagt 51 poäng (på 38 matcher). Hlinka ett spelgeni med blick, känsla och tajming. Gjorde 50 poäng på 41 matcher i fjol.
¤ ¤

Det vimlar av skickliga spelare i LHC och men ingen är så rolig att se på som den här killen. Jämtin är ett härligt litet svin! Välbekant på något sätt och naturligtvis välkommen hem när han vill. I år vill jag helst se honom lugn och fin på Hovet. Jag vill nämligen inte ha Jämtin nedanför mig på botbänken. Måste han ändå grisa på isa så kan han lika gärna ta ett matchstraff på en gång. Det vore synd och skam att behöva se en gammal favvo häcklas i utvisningbåset.

¤

När jag tippade HV71 som seriesegrare avslutade jag med att närmast ordagrant citera en gammal favorit. Nu gör jag det igen:

Hockeykultur, det är lång tradition.
Hockeykultur, det är framgångar.
Hockeykultur, det är satsning på egna spelare.
Inget av detta finns i Linköping.

torsdag 12 augusti 2010

Träning på Hovet - samlade intryck






Med hockeyn i blodet

Jag befinner mig mittoppi en högintensiv motoffensiv. Det är hockeyabstinensen i mig som skall besegras. Alla medel är tillåtna och igår kväll utsatte jag mig till och med för lite Frölunda på televisionen. Naturligtvis blev det målsnålt; 2-1 till Indianerna.

Mitt hockeyknarkande började annars redan i förrgår. Då tog jag nämligen med mig lillkisen och kollade in AIK:s träning. Igår gick jag dit själv och senare i eftermiddag blir vi två igen. Det är faktiskt inte helt fel att ha promenadavstånd till Hovet. Förhoppningsvis lyckas jag ta åtminstone ett par bra bilder med min lilla kamera. Jag har i alla fall kommit ihåg att ladda batteriet den här gången.

Till kvällen blir det antagligen lite Frölunda på teven igen men sen tvingas jag hålla mig ren ända fram till på tisdag. Då - Äntligen! - spelar AIK träningsmatch mot Almtuna på Ritorp. Endast två dagar senare är det dags igen, mot SSK strax utanför Strängnäs. Biljetten kirrade jag nu på förmiddagen så det finns inte längre några ursäkter. Jag längtar redan till Åkers Styckebruk.

¤ ¤

Pratade även med AIK:s biljettansvarige på förmiddagen och fick veta att säsongskortet är på gång. Skulle skickas inom en snar framtid. Jag frågade aldrig om färgen på kortet men utgår ifrån att det blir rosa. I så fall till min stora förtjusning!

¤

En hel del klagomål på AIK:s nya matchtröja. Det är baksidan och dess blaffiga siffror som vållar debatt. Efter att ha glott på bilderna från matchen i Slite ett par gånger är jag nästan beredd att hålla med kritikerna. Men jag vill ändå se tröjan live innan jag dömer ut den. Så länge det går att läsa namn och nummer från läktarplats ser jag egentligen inget problem. Frånsett ryggen är tröjan svart, snygg och dessutom smyckad med ett par klassiska ränder. Jag gillar den.

onsdag 11 augusti 2010

BB:s elitserietips, del 5

Femma i Elitserien 2010/2011 blir Brynäs. Laget som tappat inte mindre än tre kalasmålvakter, en Molin, en Hietanen samt den kraftigt underskattade världsbacken Peter Nolander borde egentligen inte kunna sluta så högt upp i tabellen. Å andra sidan borde inte Djurgården sluta så långt ner som jag troligen kommer hjärtetippa dem heller.

¤ ¤ ¤

Brynäs IF - denna gigant bland giganter! Som jag har smyghejat på detta gävla lag genom åren! Inte för att de är särskilt underhållande att se på. Inte heller för att de har en publik som gör en glad. Utan för att Brynäs är mormors favoriter och för att Brynäs är den enda klubben i landet som överhuvudtaget är i närheten av Djurgården när det gäller antalet SM-guld. I dagsläget skiljer det fyra tecken, men om Boris får som han vill så har avståndet krympt lagom till valborg.

Det finns mycket som är positivt med Brynäs. Till att börja med märket och dräkterna. Näst efter AIK är det Sveriges snyggaste lag vi har att göra med. Men om vi lämnar det ytliga planet och istället inriktar oss på djupet så kan vi exempelvis konstatera att Brynäs IF har en fantastisk historia, som bland annat innefattar:
  • 52 säsonger i högsta serien, varav 35 i Elitserien,
  • 12 SM-guld,
  • 21 finaler,
  • Ett SM-guld i fotboll, 1925,
  • Ett SM-guld i trekamp för damer genom Gulli Söderström, 1928,
  • En supporterklubb som kallar sig Brooklyn Tigers.
Klassiskt!

¤ ¤

Tar vi en snabbtitt på laget som ska göra det för Tomas och alla andra brynäsare så ser det ovisst men intressant ut.

Givetvis har man värvat målvakter. Från Modo: Niklas Svedberg. Från SSK: Björn Bjurling (eller Bjudning för att citera Kent). Ser väl sådär ut på förhand. Men Brynäs har en erkänt duktig målvaktstränare och alla som kan hockey vet vad en sådan kan betyda för lovande målvakter och dess utveckling. Själv minns jag med blandade känslor vad Thomas Magnusson uträttade med sin namne Östlund i Dif.

På backsidan blandar Brynäs ungt med tungt. Man har som sagt tappat Hietanen och släppt Nolander. Istället har man tagit in Clarke och Ekholm som båda blir spännande att följa. Den ene är en rutinerad transatlant som närmast kommer från en fin säsong i Finland. Den andre är en relativt orutinerad svensk med två allsvenska säsonger i Mora bakom sig. Sedan tidigare finns assisterande kapten Jonsson i laget och hans betydelse lär bli stor. Fick i princip hela fjolårssäsongen förstörd av skador men frisk och kry tillhör han seriens bättre backar. Mest spännande känns dock ynglingarna. Nämnde Ekholm förstås, men framförallt de från juniorlagen sprungna Bertilsson, Beglind och Löf.

Framåt ser det ljust ut tycker jag. Brynäs har en hel drös duktiga forwards som borde kunna bjuda på både mål och underhållning.

Om vi börjar med de lite äldre herrarna så är Andreas Dackell naturligtvis jätteviktig. Lagkapten och rutinerad som få. Uppmärksammas mest för sina defensiva kvaliteter men är fortfarande vass framåt. Ex-indianen Kahnberg drar sitt strå till stacken, som den rutinerade målskytt han är. Blir det 20 kassar även denna säsong? Eero Somervuori tyckte att han fick för lite speltid/ansvar i Karlstad och drog till Gävle istället. Gjorde 44 poäng på 55 matcher i fjol och det är ju rätt hyfsat.

Men det är inte främst gubbarna som lyser upp det gevaliasvarta brynäsmörkret. Inte den brinnande julbocken heller. Nej, ljuset står grabbarna för. Calle Järnkrok, Anton Rödin, Jacob Silfverberg och Sebastian Wännström är alla hyperintressanta centrar/forwards. Järnkrok och Silfverberg slog igenom redan förra säsongen och kan, precis som Rödin och Wännström, antagligen bara bli bättre båda två. Kan ynglingarna få fart på målproduktionen, samtidigt som några av deras jämnåriga försvarskolleger slår ut i full blom, så kan mitt hjärtetips mycket väl förvandlas till rena rama proffsprofetian.

¤

Inte mindre än fem spelare i Brynäs trupp fyller år i premiärmånaden september. Ja må di leva uti hundrade år!

tisdag 10 augusti 2010

BB:s elitserietips, del 4

Fyra i Elitserien 2010/2011 blir Frölunda. Klubben som enligt rosa bladet gick back hela 9,2 miljoner i fjol men ändå har sitt på det torra har ingen särskild plats i mitt hjärta. Men i jämförelse med övriga topplagspretendenter, som ännu ej fått mitt tips, är Frölunda enda lag ut som jag inte direkt ogillar. Därför får de mitt hjärtetips.

¤ ¤ ¤

Frölunda är antagligen det lag i serien som jag har allra sämst koll på. Jag såg rätt mycket elitseriehockey förra säsongen - det blir lätt så när man är hockeypuckad och säsongskortsinnehavare - men jag tror inte att jag såg en enda hel match med Frölunda. Anledningen stavas ointresse och likgiltighet. Alltihop på grund av en vresig men vinnande man.

Jag sitter helt enkelt fast i föreställningen om Frölunda som ett tråkigt 1-3-1-gäng. Hjärnans förnuftiga tal om att klubben sedan länge lämnat Lasse Falk-hockeyn rår inte på hjärtats envisa pladder om Frölunda som ett tråklag. Denna min uppfattning om Frölunda grundlades under ett par kritiska säsonger på nittiotalet. Jag var tonåring och hockeytokig men aldrig hade jag så tråkigt som när Frölunda stod för motståndet. Ta säsongen 95/96 till exempel: Matcherna mellan AIK-Frölunda slutade 2-2, 2-0, 1-1 och 1-1. Säsongen därefter: 2-1, 2-2, 3-3, 1-2. Och 97/98: 2-2, 1-0, 2-2, 1-5.

Alla trista matcher till trots; jag lärde mig aldrig att tycka illa om Frölunda. Jag bara slutade bry mig om dem. Förhoppningsvis får jag i vinter anledning att en gång för alla göra upp med mina fördomar. Kanske släpper jag till och med tvångstanken om Lasse Falk och öppnar upp för nya intryck och idéer.

¤ ¤

Ikväll tror jag mig ha tagit ett litet steg på vägen. Jag har läst och lyssnat in mig på Frölunda och kommit fram till att ingenting kan stoppa dem från att knipa fjärdeplatsen. Dock väljer jag att inte redovisa mina tankegångar kring lagbygget, tränarstaben etc. Så roligt ska vi nämligen inte ha det. Däremot lyfter jag gärna fram tio små indianer och förärar dem en liten sång. Glenn Holmqvist, Glenn Hedman, Glenn Bäckman, Glenn Andersson, Glenn Axelsson, Glenn Kallio, Glenn Karlsson, Glenn Lundqvist, Glenn Koivisto och Glenn Pyörälä; this one is for you!

måndag 9 augusti 2010

BB:s elitserietips, del 3

Trea i Elitserien 2010/2011 blir Färjestad. Säga vad man vill om Håkan och hans vänner men maken till välskött bollklubb får man leta efter. Laget med det lila extra har egentligen allt som krävs för att vara med och slåss om seriesegern. Och konstigt vore det väl annars med tanke på hur saftigt man värvat inför den kommande säsongen.

Färjestad har enligt egen utsago fått allt de pekat på i spelarväg. Nyförvärven är många men flera av de tunga namnen är gamla bekantingar:
  • Defensivspecialisten Jonas Frögren återvänder efter två år i Toronto.
  • Tuffe men spelskicklige backen Martin Sevc kommer åter efter en säsong i KHL.
  • Nygamle lagkaptenen Rickard Wallin styr för femte gången i karriären skutan mot Karlstad.
  • Pelle Prestberg är i jämförelse med Wallin rena novisen. Pretsberg gör bara sin tredje sejour i klubben.
  • Likaså Christian Berglund. Tredje repan i FBK och kanske tredje gången gilt? Berglund har till skillnad från övriga återvändare inte vunnit SM-guld med klubben.
¤ ¤ ¤

Gamla ex i all ära; Färjestad har förstås hittat nya älsklingar också:

Målvakten Cristopher Nihlstorp från Rögle blir viktig. Antingen som förstekeeper eller som backup till ett än så länge okänt nyförvärv.

Lovande backen Jonas Junland blir spännande att följa. Antagligen kan han bli riktigt bra men jag väljer att klistra floppvarning på Linköpings hatobjekt nummer ett. Exakt hur lovande är Junland egentligen?

Norrifrån har man hämtat talangfulle backen Kristofer Berglund, 21. Han är väl i första hand tänkt som en offensiv kraft; 47 poäng på de två senaste säsongerna i Luleå vittnar om en viss produktivitet.

Personligen ser jag fram emot att följa Patrik Lundh, forward från Bofors. Han var strålande i Allsvenskan men frågan är om han håller i eliten. Konkurrensen om en plats är minst sagt hård men Lundhs skicklighet och sköna inställning borde ge honom en rejäl chans att visa vad han går för. Lundh är grym på grillerna och borde hänga med i tempot. Troligtvis en spelare för tredje- eller fjärdelinan.

¤ ¤

Ska jag välja ut en personlig favorit i laget får det bli Mikael Johansson. En härlig lirare som i sina bästa stunder tillhör seriens mest sevärda. Misslyckades (delvis pga. ljumskproblem) med att ta en plats i Montreal och återvände till Färjestad i slutet av januari. Skadefri gör han minst 40 pinnar!

¤

Färjestad är mer än bara nyförvärv. Men med tanke på hur friskt man satsat i sommar så vore det rätt silly att inte fokusera på allt det nya som kommit in. Hjärnan säger att laget, tack vare alla finfina förstärkningar, kommer att slåss om seriesegern. Hjärtat, som surar över att Färjestad är så in i helvete rika, hoppas att laget floppar och får kvala. Tipset får därför bli något slags mellanting. Färjestad inleder skralt, sparkar tränaren i november, köper hela jävla Bofors och skickar Prestberg till Skåre. Sedan vänder det och till slut säkrar man tredjeplatsen med ett nödrop - trots att man i femte omgången från slutet åker på säsongens största propp.

söndag 8 augusti 2010

AIK är fotboll, fotboll är AIK...*

I en spänd men spännande tillställning på Råsunda tidigare idag lyckades AIK:s herrlag i fotboll besegra pojkarna från Bromma med
2-1. Mohamed Bangura utmärkte sig med två sköna strutar och var bäst på plan - igen! Det är starkt att komma från Värnamo i division 1 och match efter match efter match överglänsa samtliga sina allsvenska lagkamrater. Det säger förstås en del om Bangura och hans klass men det säger också en hel del om Gnaget och den härliga bolltrollarserie som vi just nu ligger näst sist i: kass!

Trots att det verkligen är spännande att följa AIK:s fotbollsherrar så kunde jag inte låta bli att ägna stora delar av matchen åt att tänka på hockey. Storsegern mot Nynäshamn igår smakade såklart mumma och det känns gött att försäsongen nu är igång på allvar.

AIK:s ishockeylag kan också spela fotboll. Det visade man om inte annat på Gotland häromdagen. På youtube finns nu en film med Öset & grabbarna in action. Här kan vi snacka spännande fotboll och underhållning på hög nivå. Särskilt Gynge visade prov på oanade talanger. Verbal vänsterback med skön självdistans! Doktor Fasth imponerade med kylsprejen. Engblom armbågades i bröstet men förblev glad ändå. Och Bång bångade sidlinjen! Bäst på plan var nyförvärvet Salmonsson som, precis som Bangura, gjorde två mål. Dessutom bidrog "Salle" med en assist. Förhoppningsvis blir han lika målfarlig på isen i vinter som han var på gräset i sommar.

Några filmningar syntes inte till, trots att kameran rullade.

* AIK är hockey, hockey är AIK !!!

BB:s elitserietips, del 2

Tvåa i Elitserien 2010/2011 blir Skellefteå. Jag antar att en och annan plagierande skoterrraggare lyfter på ögonbrynen nu, men faktum är att jag lite grann i smyg gillar låtsasgnaget från norr. Vackra färger, härlig publik(!) och framförallt ett rivigt hockeylag.

Skellefteå har kanske inte Sveriges näst bästa lag på pappret, frågan är om de ens tillhör topp fyra. Men det här är ett hjärtetips och när man tippar med hjärtat så får man lov att bortse från faktiska omständigheter och sannolikheter. Sannolikheten att Skellefteå ska sluta tvåa i serien är månne liten. Å andra sidan bjuder seriespelet alltid på några saftiga högoddsare och i år tippar jag alltså Saik som en av dem. Större under har skett. Vem hade till exempel tippat Djurgården som utmanare till seriesegern i fjol?

¤ ¤

Spelet avgörs som tur är inte på pappret utan på isen och på isen har Skellefteå ett spännande lag. Till att börja med ett riktigt vasst målvaktspar. Hadelöv var grymt bra förra säsongen och i Jocke Eriksson har man hämtat in en lovande backup från Leksand. Eriksson tillhörde allsvenskans bästa och borde kunna bli ännu bättre. Jag skulle vilja påstå att Saik är ett av få lag i serien med två potentiella förstamålvakter i truppen.

Backsidan gör mig smått avundsjuk. Skellefteå har tre-fyra spelare som jag mer än gärna hade sett i AIK:

Pavel Skrbek är en sköning som vet hur man fredar området kring buren. Lagom elak kommer han kanske få mig att tänka på Keso i vinter. Skillnaden mellan Pavel och Teemu är emellertid stor. Pavel är nämligen inte bara elak, han är smart och skicklig också.

Adam Larsson och David Rundblad är två andra favoriter. Larsson är väl den största talangen men även Rundblad ser ut att gå en ljus hockeyframtid till mötes. Två blivande storbackar som redan håller hög elitserieklass. Larsson: hundra kilo rightskytt med fantastisk blick för spelet och fortfarande bara 17 bast. Rundblad: back som emellanåt spelar som vore han en fjärde forward. Säkerhetsrisk säger vissa men vilken lirare sen!

Ivan Majesky är varken särskilt rolig eller spännande att se på. Men han gör sitt jobb och han gör det bra. En riktig biff som antagligen gör det tråkigt att vara motståndare i Saikzonen. Behöver antagligen en spelskicklig back bredvid sig för att inte se för stabbig ut. Kompenserar sin bristande teknik med att alltsomoftast stå rätt?

Tim Erixon går förstås inte heller av för hackor men nu orkar jag faktiskt inte skriva mer om Skellefteås backar. Jag blir bara avis.

¤ ¤

Framåt då, framåt? Tja, Skellefteå förfogar knappast över seriens mest flärdfulla uppsättning forwards. Här är det främst riv, slit och hårt jobb som gäller. Spetskompetens finns främst i centern Jimmie Eriksson och den lille men gamle måltjuven Anders Söderberg. Modofostrade Joakim Lindström återvänder till Sverige efter ett antal år i Nordamerika och blir förstås intressant att följa. Hockeynomaden Hagos håller jag naturligtvis ett extra öga på. Det var förvisso länge sedan han kändes som en AIK:are men ändå. Jag gillar Yareds spelstil och unnar honom ett lyckas. I sina bästa stunder kan han faktiskt bära ett lags offensiv.

¤

Kärt barn har många namn och det finns mycket man kan säga om Skellefteå AIK. Twin Peaks, Bröderna Dalton, Plagiatet från norr, you name it! Som AIK:are bör man inte annat än småle åt skellefteå-supportrarna och deras försök att roffa åt sig vårt ärorika namn. Så jag säger så här: Låt de hållas där uppe i skogen. Låt de tro att de är AIK med hela svenska folket. Alla vet vi ju hur det egentligen ligger till: Det finns bara ett AIK - i Norrland!

lördag 7 augusti 2010

Nynäshamn - AIK 1-7 ( 0-3, 0-1, 1-3)

"Det må vara en träningsmatch men Daniel Bång ångar på rejält ändå. Nyss skickade han in Nynäshamns Emil Nygren i sargen varpå Nygren åkte och bytte direkt efteråt."
Sportbaladets Oskar Magnusson rapporterade direkt från Slite ishall.

BB:s elitserietips, del 1

Etta i Elitserien 2010/2011 blir HV71. De får mitt tips av två skäl. Hjärnan säger att laget är ett av seriens fyra bästa. Hjärtat säger att laget spelar den bästa och mest underhållande hockeyn.

HV är regerande seriesegrare och svenska mästare. I våras tog de hem serien tre poäng före Djurgården och Linköping. Jag tror att laget är minst lika bra nu som då. HV har förvisso tappat flera tunga pjäser. Jag tänker närmast på målvakten Liv och poängsprutande backen Petrasek. Även Björn Melin och Mattias Tedenby är betydande förluster. Å andra sidan har man sedan tidigare ett oerhört starkt lag. Kapten Davidsson är en av Sveriges allra bästa spelare. Puistola, Thörnberg, Falk, Laine, Ledin och Voutilainen håller alla högsta elitserieklass. Så också tränare Janne Karlsson, som har tre tidigare SM-guld som coach (två med Frölunda). Dessutom har HV71 plockat in ett antal intressanta namn som ersättare för nämnda spelarförluster. Nedan listar jag några av dem.

¤ ¤ ¤

Målvakten och ex-difaren Daniel Larsson blir naturligtvis spännande att följa. Utsågs till både årets rookie och årets målvakt säsongen 2007/2008. Lämnade därefter Sverige för att utan framgång försöka ta en plats i Detroit. Kommer närmast från farmarlaget Grand Rapids i AHL, där han bland annat togs ut till all star-matchen 08/09. Nyckelspelare för HV i vinter. Ska mitt tips sitta måste Larsson spela bra. Kanske ett osäkert kort...?

Backen Mikko Luoma återvänder till HV efter ett år i KHL. Här är sportchef Stillman antagligen rätt säker på vad han får. Luoma är stor, stark och stabil och dessutom farlig framåt. På 103 matcher i HV fördelade på två säsonger gjorde Louma 56 poäng, varav 15 mål. 2008 blev det SM-guld, 2009 "bara" silver. Finsk mästare med Tappara 2003. En vinnare som dock kommer att saknas i början av säsongen. Luoma slet nämligen av hälsenan i maj och missar med största sannolikhet hela hösten!

Juuso Hietanen från Brynäs bör nämnas. Även han är en produktiv back som förra säsongen stod för 29 poäng på 55 seriematcher. Hela 12 mål blev det, varav 7 i power play! Hietanen är finsk landslagsman och antagligen i sina bästa år (född 1985). Har liksom Luoma en finsk mästartitel i bagaget. Guld med HPK 2006. Hietanen har haft skadebekymmer på sistone men verkar kunna bli fit for fight lagom till premiären den 16 september.

Fredrik Bremberg behöver väl egentligen inte någon närmare presentation. Alla vet vad han kan göra på isen. Efter två floppsäsonger i Malmö i början av 2000-talet har Bremberg öst in poäng i Dif och nu senast i finska Jokerit. Säsongen 04/05 underpresterade han visserligen men sedan dess har han gått som tåget. Jag sticker ut hakan och tippar Linkan som totalvinnare av elitseriens poängliga.

¤ ¤

HV71 ser ut att ha ett närmast komplett lag. Att man är ett av seriens bästa råder det väl inget tvivel om. Men det finns förstås ett antal frågetecken. Flera viktiga spelare har dragits med skador i sommar. Nämnde Luoma och Hietanen är två av dem. Per Ledin en annan. Även Teemu Laine har haft problem och tvingades så sent som i måndags till en höftoperation. Enligt J-nytt finns det dock hopp om att han ska kunna vara tillbaka redan till premiären.

Men skador kommer och går och jag tror knappast att HV71 står och faller med dessa. Då tror jag snarare att målvaktsbiten kan bli ett litet bekymmer. Daniel Larsson ser jag som en liten chansning. HV har antagligen bra koll på killen men det är verkligen ingen baggis att gå in och fylla hålrummet efter Stefan Liv. Men säsongen är lång och Larsson får nog tid på sig att växa i kostymen. Kanske har HV här till och med värvat en potentiell guldhjälte!

¤

Avslutningsvis och för att närmast ordagrant citera en gammal favorit:
De har elitseriens i särklass fulaste klubbmärke. Och, ärligt talat, dräktfärgkombinationen blaskigt blå, gult och vitt är väl inte heller så mycket att skryta med. Men de är Sveriges bästa hockeylag. Och det är något att skryta med. Boris lyfter på hatten för HV71.