söndag 31 januari 2010

Black Beauty

Det här måste vara vinterns i särklass snyggaste lagdress - alla kategorier. "Flash of brilliance" kallar Everton sin bortadräkt. Boris modeblogg ger den 10 av 10 möjliga bullfits. De vita skorna går emellertid fetbort. Vita skor är helt enkelt ute i år. Fotbollsspelare som vill vara trendiga och moderiktiga bör överväga rosa eller neongröna dojor. Även gula med röda prickar fungerar.

¤ ¤ ¤

Till er som besöker bloggen för att läsa om hockey har jag bara en sak att säga: Tre mål i PP.

lördag 30 januari 2010

Sandlådan tur och retur

Den debatt som för närvarande förs på Golden Hill är antagligen nödvändig. Inte desto mindre är den mer än lovligt tröttsam att ta del av. Jag har flera gånger tänkt bidra där med mina tankar om AIK och KHL men jag orkar inte delta i käbblet. Guldhyllan liknar inte sällan sandlådan. Gillar man att leka med hink och spade så bör man snarast göra sig ett besök på GH.

Senaste dagarna har det blivit allt tydligare att JA-sägarna och KHL-kramarna är i klar majoritet bland skribenterna. De få uttalade NEJ-sägarna blir mer eller mindre idiotförklarade av vissa meningsmot-ståndare. För en del KHL-kramare tycks det vara fruktansvärt svårt att förstå hur någon som kallar sig AIK:are kan vilja se AIK i det svenska seriesystemet hellre än i KHL. Vi är ju AIK liksom. Störst, bäst och vackrast. Inte fan ska väl vi finna oss i att behöva kämpa för vår existens?

¤ ¤ ¤

Det finns en i AIK-led utbredd föreställning om vad AIK är och vad AIK står för. Det är en grandios uppfattning som bygger på en myt men som för många gnagare är dagens sanning. För dessa gnagare är AIK världens mittpunkt. Allt kretsar kring AIK. Alla bryr sig om AIK. Antingen älskar man klubben eller så hatar man den. Att någon överhuvudtaget skulle kunna vara likgiltig inför AIK Hockeys framtida existens är för dessa gnagare fullständigt obegripligt.

En AIK:are som tror att AIK Hockey kan överleva genom att stanna kvar i det svenska seriesystemet är närmast att betrakta som en nostalgisk, bakåtsträvande fåne. En sån som jag är antagligen en stor jävla aikhatare. Bara en sån sak som att jag vågar skriva aik med gemener visar ju vilken självföraktande låtsasgnagare jag är. "Riktiga AIK:are" säger JA till KHL, JA till Peter Mellqvist och NEJ till Håkan Loob. Det är så alternativen och nyanserna ser ut i den svartvita värld som målas upp av diverse "riktiga AIK:are".

¤ ¤ ¤

Debatten får mig att tänka på en låt med Little Steven. Den handlar varken om AIK eller hockey men känns ändå väldigt aktuell. När vissa "riktiga AIK:are" försöker göra meningsmotståndare till låtsasgnagare påminner det inte så lite om när vissa s.k. patrioter försöker utmåla andra patrioter som mindre värda att kalla sig just patrioter. Klippet är från 1984, samma år som AIK senast vann SM-guld i ishockey.

I valet och kvalet

I morgon är det match igen och egentligen borde jag verkligen se fram emot den. Men det gör jag inte. Just nu är det väldigt svårt som AIK:are att fokusera på det som händer på isen. Det är ju inte längre där saker och ting avgörs. Spelet på isen överskuggas av spelet vid sidan om.

Det bästa som kan hända just nu är att förbundet snarast ger besked i KHL-frågan. Får vi gå vidare eller får vi det inte? Om förbundet svarar ja måste AIK kalla till ett nytt medlemsmöte så fort som möjligt. För närvarande är situationen smått absurd, för att inte säga ohållbar.

¤ ¤ ¤

Om förbundet ger sitt godkännande och om AIK:s medlemmar säger ja till KHL ser jag det som en självklarhet att vi inte deltar i kvalserien. Det vore fullständigt orimligt om AIK tilläts ta upp en av platserna där. Det handlar för AIK:s del inte om att välja mellan Elitserien och KHL, det handlar om att välja mellan det svenska seriesystemet och KHL.

Ponera att det var Malmö som satt i förhandlingar med KHL. Tänk om de agerade på samma sätt som vi gör just nu. Finns det någon AIK:are som på allvar tror att han eller hon skulle acceptera ett förfarande som nu förespråkas av vissa svartgula, dvs. att vi ska hålla två dörrar öppna samtidigt? Om vi missar Elitserien så drar vi. Om vi går upp så stannar vi. Nej, skulle inte tro det.

¤ ¤ ¤

Ingen vet idag vad ett ja eller ett nej till KHL kommer att innebära på sikt. Men AIK:s medlemmar måste bestämma sig. Antingen är vi för eller emot. Vad vi än beslutar oss för att göra är det faktiskt upp till oss att hantera konsekvenserna.

fredag 29 januari 2010

Balal(aik)a

Gubben som spelar och sjunger här nedan dog 1993. Han var visserligen bulgar - således inte ryss - men han hette Boris och han hade en bullrande basröst. Allt enligt Wikipedia. Wikipedia kan man nästan alltid lita på. Wikipedia påminner på så vis om Peter Mellqvist och hans anhängare. Förutom att Boris hette Boris och var en skönsjungande tenor kunde han lira balalaika. Det är ett härligt instrument. Nuförtiden finns det ungefär lika många svenskar som bryr sig om balalaika som det finns gnagare som bryr sig om hockey. Ändå eller kanske bara just därför hör den som lyssnar ordentligt på sången att Boris sjunger om AIK. Balla AIK.

¤ ¤ ¤

Enligt många JA-sägare finns det inget egentligt alternativ till KHL. Antingen går vi med eller så går vi i konkurs. Enligt mig är det där skitsnack. Det finns ingenting som säger att AIK går i konkurs bara för att vi säger nej till KHL. Vi har varit nere på botten förr och vi har rest oss förr. Jag säger det jag sagt tidigare och jag står för varje ord. Jag ser hellre AIK i division 1 än i KHL. Jag väntar hellre 50 år på ett SM-guld än ser AIK spela hockey i Moskva. Om jag hetat Björn Ranelid skulle jag nu skrivit att det jag just skrev var det klokaste som någon gnagare skrivit i år. Nu heter jag emellertid bara Boris och min blygsamhet hindrar mig från att spegla mig i min egen glans.

¤ ¤ ¤

Lyssna nu på Boris och njut för en stund. Och betänk att AIK ikväll besegrade Borås. BORÅS!!

torsdag 28 januari 2010

Karusell, karusell

Karusell, karusell
Första varvet KHL
Karusell, karusell
Andra varvet NHL
Det snurrar och går runt
Vad är sunt och vad är strunt?
Karusell, karusell
Titta där - en tabell
Karusell, karusell
Borås ska slås i morgon kväll!

Kvällens resultat


FÖRSTA PERIODEN

JA: Många
NEJ: Få

ANDRA PERIODEN
JA: 73
JA med förbehåll: 73

TREDJE PERIODEN
Utslagsröst fick avgöra. Mötets ordförande röstade JA med förbehåll. Detta innebär att Svenska Ishockeyförbundet ska säga sitt innan vi röstar igen. AIK ska dessutom lägga alla kort på bordet. Man ska visa upp all information man har, skrivna avtal med KHL, sponsorer etc. Vi får se vad som händer...

onsdag 27 januari 2010

Rättvis seger

Har inte så mycket mer att säga om gårdagens seger än vad som sägs här. Perspektivet må vara gröngult men även en svartgul som jag finner stort nöje i att läsa. Rubriken är bara för bäst.

¤ ¤ ¤

Ikväll ska det röstas. NEJ till KHL!

Uppdaterat 12.25
"Jo, jag vet, man ska inte citera sig själv..." skriver Lövenbloggaren i inlägget som jag länkar till här ovan. Nä, man ska ju inte det, skriver jag men passar samtidigt på att skita i vad man ska och inte ska. Jag inte bara citerar mig själv - jag länkar till mig själv också! Med anledning av Leksands senaste nyförvärv kan det vara på sin plats att läsa vad Boris skrev en gång i oktober.

Den där Boris vetty, han är fanimej rena profeten alltså!
När oron i mitt hjärta gnager
flyr jag till en värld av schlager

tisdag 26 januari 2010

The Damned OnDemand

2-4 (1-2, 0-0, 1-2)

Tipset gick åt helvete men tre poäng är alltid tre poäng.
Växjö och Mora: Ni kan börja jaga...

1-2 (1-2, 0-0, x-x)

Tipset sitter som en smäck för närvarande men det är väl själva faan att det ska vara så nervöst att vara hockeysupporter. Tappar vi en tvåmålsledning nu igen blir jag grek för en kväll. Håll tätt Heino!

Vi har gjort mål i PP
Vi har gjort mål i PP

Löven borta

Björklöven borta är en match som AIK naturligtvis bör ha goda chanser att vinna. Men känslan är som alltid inför en bortafight, man vet aldrig vad man kan förvänta sig. Löven brukar ställa till besvär för oss i sin hemmahall. Senast i oktober fick vi stryk med
1-2. Förra säsongen vann vi en match (2-1) och förlorade en (2-3). Säsongen 2007/2008 torskade vi det enda mötet i Umeå (2-5). Historiken och statistiken talar alltså emot Gnaget.

Men, men. AIK kommer till Umeå Arena med gott självförtroende. Åtta segrar på de senaste nio omgångarna talar sitt tydliga språk: Gnaget är ett topplag. Björklövens facit på sistone är sisådär. Laget varvar fina skalper med mindre imponerande resultat. Den 12 januari slog man Leksand i sudden. I senaste hemmamatchen föll man mot Örebro. Björklöven är kanske inget bottenlag men heller inget playofflag. Ett ingenmanslandslag skulle man kanske kunna säga.

¤ ¤ ¤

Jag tror på en målsnål tillställning där det lag som presterar bäst i powerplay och boxplay vinner. Spelet får egentligen se ut hur fan som helst så länge AIK grejar tre poäng. Det skulle kännas tryggt och bra om vi kunde behålla avståndet ner till Växjö och Mora.

Tips: Björklöven - AIK 1 - 2
Mål: Bång och Ryno

måndag 25 januari 2010

Hedenström i Sportsnack

AIK Hockeys förre ordförande, Mats Hedenström, var dagens gäst i SR:s Sportsnack. Där gav han dels sin syn på KHL-spåret, dels kommenterade han förra säsongens ekonomiska fiasko. Intervjun börjar ca 10.30 in i ljudklippet.

If we build it, he will come

En av mina favoritfilmer heter Field of dreams. Kevin Costner spelar en majsodlare i Iowa som mot sans och vett bestämmer sig för att bygga en baseballplan. En mystisk röst manar på honom: If you build it, he will come. If you build it, he will come.

Det tar först ett tag för Kevin att fatta vad det är som ska byggas. Än mindre fattar han vem det är som ska komma. Snart bestämmer han sig emellertid för att plöja ner sitt majsfält. Han bygger sin baseballplan, med läktare och strålkastare och hela skiten.

Sen kommer han.

¤ ¤ ¤

Idag sitter jag och tänker på majsodlaren i Iowa. Och på Georges Laraque. Det finns uppenbarligen fortfarande människor som inser att det finns andra värden än pengar här i världen. Om Laraque gör comeback in black är det inte för pengarnas skull han kommer. Kommer han så kommer han för att det är AIK som kallar.

If we build it, he will come.

¤ ¤ ¤

Vad är det vi ska bygga?
Fundera på det ni!
Is this heaven?
No, it's Hovet.

söndag 24 januari 2010

Pilutta Play

Men Dicken, men Dicken, pilutta play, pilutta play
Jag vet nånting hemligt som bara är för mig
Pilutta, pilutta, jag säger inte vad det ä'
Pilutta, fast du vill nog gärna veta de'
Pilutta play, en hemlighet
Pilutta play, som ingen, ingen vet
och ingen i Gnaget får heller veta det
Men det förstås, om du är snäll
och ger mej en och annan karamell
så kanske, ja kanske jag säger det i kväll

Åh Boris är barnslig, den stackars lille bloggaren
Dick struntar väl blankt i hans dumma hemlighet
Det är nånting fånigt, det kan man ge sig katten på
och vad det än är får Dick veta det ändå
Pilutta play, pilutta play
Dick vet att Boris ej kan hålla sig
för Boris är som en skvallrande tonårstjej
Han bloggar redan nu i kväll
och bubblar ur sig orden med en smäll
det går ju så bra utan minsta karamell

Du tror det är fånigt, men det är tvärtom intressant
Jag kanske är barnslig men även observant
Vadå 'rå, säg Boris, om du håller på AIK
Berätta då genast vad du fått reda på
Okej då Dicken, hör min sång
Du måste passa pucken snabbt nån gång
Vårt PP är just nu en tragisk följetong
Det saknas fart och energi
Det saknas fantasi och frenesi
Vårt PP liknar mest piluttig parodi

Pilutta play, pilutta play
Pilutta play, pilutta play på dig
Pilutta, pilutta, pilutta play, åh nej
¤ ¤ ¤
Originalet:

Tennissiffror

AIK - Oskarshamn drar aldrig jämnt. I regel vinner AIK stort hemma och förlorar ungefär lika stort borta. Alltsomoftast bjuder lagen på tennissiffror. De senaste tre matcherna har slutat så här:

AIK 1 6 6
IKO 6 3 2

Förra säsongen vann Gnaget visserligen med 7-1 hemma i december, men borta i oktober blev det 6-1 till IKO.

¤ ¤ ¤

Allt talar för en svartgul seger i eftermiddag. Jag tycker att 6-2 låter rimligt. Men man vet aldrig med IKO. Tänk om de bryter tillbaka och kämpar sig fram till ett tiebreak? Det kanske rentav slutar 7-6 till Gnaget - efter förlängning. Om Björn Hellberg var här skulle jag be honom om ett tips. Jag undrar när det viktiga sjunde gamet infaller. Är det typ i mitten av andra perioden, när matchen står och väger som mest? I så fall förväntar jag mig att Gynge kliver fram och trycker in 2-1-pucken. Givetvis är det av högsta vikt att hålla sig framme på returerna.

lördag 23 januari 2010

Tankar om Laraque och NEJ till KHL

Det finns två aspekter att ta hänsyn till när det gäller en eventuell värvning av Georges Laraque, dels en ekonomisk, dels en sportslig.

Om en värvning kan finansieras utan att AIK riskerar sin redan blödande ekonomi är den intressant. Vi talar alltså om externa finansiärer som går in med pengar för att locka Laraque till Gnaget. Om en värvning däremot innebär ekonomiska risker för AIK är den ointressant.

Sportsligt handlar det om hur bra Laraque är. Vilken form är han i? På vilket sätt skulle han bidra till dagens AIK? Själv har jag knappt sett Laraque de senaste åren. Jag har ingen aning om huruvida han är en spelare som kan vara tungan på vågen i en kvalserie.

Man bör komma ihåg att Laraque aldrig spelat på hög svensk nivå. Senast han bidrog i Gnaget handlade det om kvalspel till allsvenskan. Samtidigt är det inget tvivel om att killen är ett fullblodsproffs. Nästan 700 NHL-matcher vittnar om en viss erfarenhet. De senaste två säsongerna tycks dock ha varit mer eller mindre misslyckade.

Om AIK anser att Laraque är tillräckligt bra för en comeback i svartgult och om man kan få hit honom utan att gå back ekonomiskt - då är jag förstås för en värvning. Mina minnen av Laraque är odelat positiva. Jag älskade att se honom i AIK. Jag har för övrigt svårt att se att han skulle komma hit, om han inte själv vore övertygad om att han faktiskt hade något att bidra med.

¤ ¤ ¤

På onsdag ska vi AIK-medlemmar rösta. Ja eller nej till KHL är det som gäller. För min del råder ingen tvekan. Jag kommer att rösta NEJ! Jag är principiellt emot varje form av stängd liga. Jag vill se AIK i ett nationellt seriesystem, där lag flyttas upp och lag flyttas ner. KHL är jag fullständigt ointresserad av. EHL eller vad fan det nu kallas tror jag inte heller på. Mitt hockeyintresse och min röst kan inte köpas för pengar. Personligen ser jag hellre AIK i division 1 än i KHL. Jag väntar hellre femtio år på ett SM-guld än ser AIK spela hockey i Riga och Moskva till hösten. Allra helst ser jag förstås att vi kvalar oss upp till eliten redan i vår.

"Man kan inte hindra utvecklingen", finns det de som säger. Nä, det är möjligt att man inte kan. Men man kan välja att aktivt påverka utvecklingen och på så sätt söka styra den åt rätt håll. NEJ till KHL!

Sviten sprack

AIK är inte oslagbara. Om nu någon hade trott det. Igår sprack segersviten och det är klart att det kändes lite surt. Särskilt som vi tappar en tvåmålsledning - igen! Men AIS är en jobbig motståndare, inte minst i Gränbyhallen. Det är inte bara Gnaget som gått på pumpen där i höst/vinter.

Trots gårdagens torsk ser det bra ut för AIK. Inför Västerås hemma (5/1) skrev jag så här:
Efter morgondagens drabbning väntar en tung serie matcher:

Växjö (b)
Bofors (h)
Borås (b)
Leksand (h)
Almtuna (b)

Jag vill ha minst 12 poäng på de kommande 6 omgångarna. Västerås hemma ska vi vinna. Växjö borta blir givetvis svårt. Pessimistiskt tippar jag max en pinne där. Bofors hemma är en trea. Borås borta bör vara en trea men brukar inte bli det. Jag tippar med hjärtat och säger minst 2 poäng till Gnaget. Leksand hemma? 3 poäng. Almtuna borta? Svårt, mycket svårt. Men vi tar minst en pinne. 12-13 poäng är godkänt, 14-15 är VG, 16-18 är MVG.
Nu vet vi hur det gick. Det gick rätt bra. Jag ville ha minst 12 pinnar och fick 14. Som väntat blev bortamatcherna tuffast. Gnagets betyg för de 6 senaste omgångarna blir trots gårdagens nolla Väl Godkänt.

¤ ¤ ¤

Vårt powerplay tycks emellertid bara bli sämre och sämre. Det börjar bli irriterande. Ska AIK ha en chans i kvalserien måste PP-spelet upp ett par snäpp. För närvarande är det statiskt och fantasilöst. Melin har medvetet gått runt på mycket folk i både PP och BP så här långt. Tanken tycks ha varit att inte slita på folk i onödan, samtidigt som man vill ha så många spelare som möjligt delaktiga i matcherna. Ett sympatiskt tänk men inte särkilt vägvinnande. Nu när säsongen har gått in i ett avgörande skede tycker i alla fall jag att det är dags att strama upp formationerna. Vårt PP måste helt enkelt bli giftigare. Slut med socialhockeyn alltså!

¤ ¤ ¤

Växjö tycks mer än lovligt under isen. Igår föll man sånär hemma mot Västerås. Västerås!

fredag 22 januari 2010

Dagens bild


OBS! Bilden är manipulerad. I verkligheten föredrar jag gult nagellack.

Fredagsmys

Har du också svårt att fördriva tiden en fredagskväll? Gör som Boris
- varva tvättstugan med da völd vajd vebb! Följ Almtuna - AIK via UNT:s direktrapportering, smygkika på daladerbyt per television, surfa runt på diverse hockeybloggar, lyssna på The Pinks, öppna en påse chips, mumsa dumlekola, drick svartvinbärssaft, sortera smutstvätt, spring i trapporna, tryck på F5-tangenten så ofta du bara orkar, heja heja AIK, lämna en kommentar på sargut.se...

Jaha, nu har tredje perren börjat också - och jag som har en 60-tvätt att ta hand om. KOM IGEN NU BÅNG!!!

Uppdaterat: 21.06

Oslagbara (om zebran vill)

Jag värmer upp inför kvällens match med att läsa Upsala Nya Tidning. UNT bjuder inledningsvis på en svulstig ingress: "Oslagbara AIK mot Almtuna. Det kan väl bara sluta på ett sätt?"

Henrik Eriksson kontrar med att svara att "det är Almtuna som nästan är oslagbart på hemmaplan".

Det hela är smått förvirrande. Vilka är oslagbara och vilka är det inte? Jag vet inte vad jag ska tro och fegtippar således:
Almtuna - AIK 1 - 2.
Bång och Engblom gör målen.

¤ ¤ ¤

AIK är som bekant seriens mest utvisade lag. Seriens minst utvisade lag heter Almtuna. Det är med andra ord bäddat för gnagiska boxplay ikväll. Men bara om zebran vill... Bring 'em on!

torsdag 21 januari 2010

Rent spel

En titt på fairplay-tabellen gör mig konfunderad. Vad är det frågan om? Svarade Smutsiga Leksand bra på klorinkuren? Drog de med sig Lortiga Lejkers i karet? Hastigt och olustigt har AIK, av alla skönspelande lag, seglat upp (eller snarare ner) som seriens grislag nummer ett.

Kanske dags för Boris att krypa till korset? Kanske dags att erkänna det som alla vet? Att AIK är allsvenskans mest utvisade lag!

Äh, kyss mig! Det vet ju alla hur det ligger till med den här saken. Allting har sin förklaring. AIK är inte smutsiga. AIK är inte fula. AIK är lika sköna, vackra och rena i spelet som vi alltid varit. Och gudarna ska veta att Bång är oskyldig som en brud!

Jag har egentligen bara en sak att säga om fairplay-tabellens nuvarande utseende:

JÄVLA ZEBRAAAAA!!!

onsdag 20 januari 2010

Dicken & David

Dicken är vår dirigent
gnagarkonung och regent
David är hans assistent
exkapten och excellent

Dicken må va president
påpassad och prominent
dock ibland smått impotent
såsig, dåsig, dekadent

Tur vi har en disponent
duglig David, jämt potent
kompetent som komplement
David står när Dick förbränt

Fyra mål

Det blev en riktigt bra hockeymatch igår. Tät och spännande, precis som en seriefinal ska vara. De små detaljerna fällde avgörandet. Seriens bästa boxplay vann över seriens bästa powerplay. AIK genomförde matchen på ett utmärkt sätt. Vi styrde undan Leksands försök till anfall, höll deras spelare utanför slottet, lät dem kasta in puckar från sidorna som vi med lite tur och mycket skicklighet tog hand om. Leksand hade svårt så svårt att ta sig in på vår kasse och när de väl gjorde det stod Heino eller ena stolpen i vägen. Våra backar var stabila och våra forwards var dödligt effektiva. Vi vann inte för att vi är ett mycket bättre lag än Leksand. Vi vann för att vi genomförde matchen på ett bättre sätt än gästerna. Ungefär som vi brukar göra nuförtiden.

¤ ¤ ¤

Engblom och Dicken var bäst på plan igår. Det lyste om Heino. Gynge visade åter vilken säker straffskytt han är. Morasonen Westerling var som vanligt taggad mot Leksand. Liwing åkte skridskor som bara han kan. Och Daniel Bång gjorde mål.

¤ ¤ ¤

Jag älskar verkligen vår mållåt. Varje gång jag hör den är det som om självaste Dionysos slickar mig i armhålan. Det är en mållåt som gör en målkåt! Man vill bara ha mer, mer, mer…

¤ ¤ ¤

På fredag väntar Almtuna i Gränbyhallen. Vi ska krossa dem!

tisdag 19 januari 2010

måndag 18 januari 2010

Gammal är äldst


Nytt blod i Leksand 09/10: Rhodin 71, Nordström 74, Lotvonen 76 och Virta 72.

Frälsaren

Det blev ingen Messias
se, Jesus - han fick bättre bud
men masens bön infrias
måhända ändå av herr Gud

Ty tänk om Virta vågar tro
trots sin bäst-före-stämpel
och tänk om gubben bygger bo
och skapar tonytempel

I Ejendals sakrala rum
då hörs snart sång därinne
Till takten av slagarens trum
dyrkas en frälsarfinne

söndag 17 januari 2010

Anagram

FINKEL DASS hette föreståndaren för det pittoreska rökeriet DALENS FISK. Finkel brukade ägna lediga stunder åt att författa pretentiös poesi. Ortsbefolkningen, som förvisso fann Finkels finfina fisk förtjusande men icke desto mindre förkastade hans långtifrån lättillgängliga lyrik, brukade i smyg kalla honom FISSKALDEN. Finkel var väl medveten om folkets förtal men brydde sig föga. Han var alltför upptagen med att smida världsfrånvända och revolutionära planer. Han var en övertygad kommunist och den stora idolen felstavades FINDEL KASS. Vare sig Finkel eller Findel hade någonsin ägnat LEKSANDS IF en tanke.

fredag 15 januari 2010

Det ljusnar

Hoppsan... Jag blev så till mig av vår seger i Borås att jag alldeles tappade koncepten. Skrev ett fullständigt snurrigt inlägg som jag dessutom lät publicera. Hoppas ingen hann läsa det.

Vi är alltså tvåa i serien. Inget annat. Här kommer mitt ursprungliga inlägg om än i något modifierad form.
¤ ¤ ¤
Vintersolståndet inträffade förra året den 21 december klockan 18.47. Sedan dess har det gått åt rätt håll för Gnaget. Ekonomin är - åtminstone tillfälligt - under kontroll. Sportsligt föll vi visserligen i Mora den 27/12 men därefter har laget radat upp segrar. Femte raka kom ikväll i Borås. BORÅS!! Jag tror banne mig det ljusnar.

I afton gick det mesta vår väg:
  • Leksand lyckas med tur och skicklighet norpa alla tre pinnar hemma mot Malmö. Leksands PP fäller avgörandet. Men masarna var riktigt illa ute ett tag i tredje perioden.
  • Mora torskar i förlängningen i Karlskoga. Trots att de jobbar sig tillbaka från ett tvåmålsunderläge får de alltså nöja sig med bara en poäng.
  • Växjö går på pumpen hemma mot Sundsvall. SUNDSVALL!! Andra raka strafftorsken i Lejkerdome för Karlssons boys. Fjärde raka förlusten totalt.
  • Och AIK vinner alltså borta mot Borås. Ryno noteras för två assist. Dicken sätter den tidiga och viktiga kvitteringen. Och Österberg avgör 18.55 in i tredje!
¤ ¤ ¤

Leksand kommer att vinna serien, det känns tämligen säkert. Andraplatsen däremot är det öppen fight om. AIK är hastigt och lustigt ny tvåa. Lejkers skuggar på samma poäng medan Mor AIK är 4:a, en poäng efter.

Nu väntar serieledarna på tisdag. Det bör bli fullsatt på Hovet. AIK vs Leksand. Vi ska krossa dem!

Greken på tråden


G: - Dicken har gjort mål!
B: - Jag tror jag får bånge.

En duktig snubbe

Det allra allra bästa med att köpa Rosa bladet är att man får Nöjesbladet på köpet. I Nöjesbladet finns jättemycket spännande att läsa om. Idag till exempel har jag tagit del av en liten lista över
"Klassiska Willy-uttryck". Willy är ingen mindre än allt-i-allo-fixaren och Bygglovbekantingen Willy Björkman, 63, som tydligen ska shejka loss i Let's Dance i vinter.

Listan över klassiska Willy-uttryck ser ut som följer:

Vrida ur moroten (gå och kissa)
Slaska hinken (tanka bilen)
Punka på knotan (motorhaveri)
Pepplingen (polis)
Jiddra (pladdra)
Rankad Boris (en duktig snubbe)
Inte riktigt min likör (inte i min smak)

¤ ¤ ¤

Snart dags för Borås - AIK. Jag kräver 3 poäng. Fy Fagerlund, vad vi ska krossa dem!

Superman

Mitt hockeyintresse och min AIK-kärlek har jag burit med mig sedan barnsben. Så också mitt brinnande musikintresse. Trogna besökare av bloggen vet att Boris smak är lika bred som Cyndi Peters bak. Men den är inte bara bred - den är god också. Smaken alltså.

I kväll har jag skrivit klart min hemtenta. Det innebär att jag kan ägna hela fredagen åt att tänka på Borås - utan att bekymra mig det minsta. Det tycker jag är värt en liten trudelutt. Som vanligt är texten i centrum. Ni minns väl det här superbandet...

torsdag 14 januari 2010

All day long I've been thinking about Borås

Jag har för närvarande en fruktansvärt jobbig hemtenta att ta itu med. Den håller på att förstöra hela min kväll. Värst av allt är att jag inte kan koncentrera mig på den för fem öre. I mitt huvud finns nämligen bara Borås.

Borås, denna underbara stad. Borås. Fan, jag tror jag gått och blivit besatt av Borås.

Borås är ju inte bara en stad att beundra. Det är ett hockeylag också. Borås. Borås Hockey.

I morgon ska min hemtenta var inlämnad och klar. Senast 23.59 ska jag ha mejlat in den till Stockholms universitet. Hur fan ska det gå till? AIK spelar ju för helvete hockey i morgon kväll. I Borås dessutom. Mot Borås. Jag sitter här och försöker författa en djuplodande analys av en novell från 1886 och allt jag kan tänka på är Borås. BORÅS!!

Ibland undrar jag hur supportrar till elitserielagen står ut. Hur står ni ut, alla supportrar till elitserielagen? Det måste ju vara olidligt för er att säsong efter säsong efter säsong tvingas genomlida match efter match efter match utan att någonsin få se era lag möta Borås. BORÅS!! Fattar ni vad jag snackar om? Jag snackar om Borås. BORÅÅÅÅÅÅS! Vilket lag alltså. Vilken fruktad klubb. Vilken makalös motståndare. Fattar ni vad jag har att se fram emot? Va? VA!! Borås borta. BORÅS!!!

Jag börjar bli desperat nu. Jag måste sluta tänka på Borås. BORÅS!! Jag måste släppa greppet om Borås och fokusera på min hemtenta. I have to get rid of Borås. Försvinn Borås ur mina tankar. Försvinn och kom aldrig åter. Ge dig iväg! Schas!

Borås Borås - lyder min diagnos
Borås Borås - liknar snart psykos
Borås Borås - jag behöver narkos

Borås Borås - eller kanske hypnos
Borås Borås - Borås Borås
Borås Borås - BORÅS!!

UPPDATERAT 22.29

OBS! Bilden snodd av
en leksing som en gång i tiden snodde den av en gnagare och därefter förvrängde den något alldeles fruktansvärt.

The Haters

Brynäs sportchef Michael Sundlöv har aldrig varit någon borisk favorit. Snarare tvärtom faktiskt. Liten, stöddig och allmänt muppig - så skulle jag vilja beskriva mitt samlade intryck av herr Sundlöv. Fulare målvakt vete fan om jag sett. Det skulle väl möjligen vara Ron Hextall då som en gång i tiden gjorde lite som han ville på NHL-rinkarna. Men han spelade i alla fall i rätt lag. Jo, Flyers är mina favoriter over there - tacka Per-Erik Eklund för det.

I alla fall. Sundlöv har gett upphov till feta rubriker igen. Den här gången är det Disciplinnämnden han är sur på. "De måste hata oss", säger Kermit... förlåt, Sundlöv. Detta uttalande får mig att börja fundera. Är Michael Sundlöv AIK:are? Är han en gnager i tigerdräkt? Är han en frekvent besökare och skribent på Golden Hill?
Som alla med lite koll vet hatar ju alla Gnaget. Ja, ALLA hatar Gnaget. Domarna gör det - förstås. Disciplinnämnden likaså. Håkan Södergren och hans kollegor på Viasat Hockey hatar Gnaget något alldeles otroooligt mycket. För att inte tala om ALLA supportrar som inte håller på Gnaget. De hatar oss så in i helvete. Fan vad de hatar oss alltså. Det är inte konstigt att så många AIK:are så gärna sjunger hatsånger och hatramsor. Jag menar, tänk er själv hur det känns att ständigt vara hatad. Det är inte konstigt om man till slut börjar hata alla som hatar en...
Nä, nu ska jag koka mig ett redigt ägg. Sen ska jag ta mig ytterligare en liten funderare. Vad kom egentligen först, hönan eller ägget? Kanske Michael Sundlöv kan svara på den frågan.

onsdag 13 januari 2010

Rats vs Cats

Tre nödvändiga poäng. Varken mer eller mindre blev resultatet i afton. Och hur skulle det ha kunnat bli mer? Ja, det kan man verkligen fråga sig. Med tanke på hur många chanser Gnaget fick att spela PP borde man kanske vara besviken på den skrala utdelningen. Och det är jag också. Men mest besviken är jag faktiskt över publiksiffran. Det är bedrövligt att inte fler dyker upp. Bedrövligt.

¤ ¤ ¤

Jag brukar försöka undvika att klaga på domaren men i kväll gör jag ett undantag. Herr Långrandig var faktiskt urusel.

Stackars Bofors kom till Hovet fast beslutna om att jobba, jobba, jobba, slita, kämpa, tacklas och trycka på, spela fysisk och skön hockey och på så sätt försöka plocka pinnar av AIK. Det fick de nu inte chansen att göra. Ett tag flåsade Zebran i pipan så fort en bobkatt närmade sig en gnagare. Det blev liksom löjligt. I andra perioden satt jag och mina bänkgrannar och suckade över domarinsatsen. Vi var överens om att det kändes fel att så oförtjänt få så många numerära överlägen. Nedanför oss satt ett gäng killar från Karlskoga och dessa stämde givetvis in i vår klagosång.

¤ ¤ ¤

"När katten är borta dansar råttorna på bordet." Jo men tjena... Mjäkigare powerplay än det Gnaget visade upp mot Bofors får man leta långt efter. Trots två 5-mot-3-lägen (båda drygt en och en halv minut långa) samt en helsikes massa 5-mot-4-lägen lyckades vi bara göra ett mål i powerplay. Det är illa. Riktigt illa.

¤ ¤ ¤

Det är tur ändå att vi har Bång och Engblom. Bång blev förste målskytt i kväll och det gladde mitt bångklappande hjärta. Det kostade mig visserligen en hundring att just Bång tryckte dit ettan, men vad fan - Det var det sannerligen värt!

David Engblom har kommit tillbaka finfint efter sina skavanker. Tycker att han varit en av lagets bästa spelare på sistone. Kul att den gamle brunkaren får sätta dit ett par kassar också. Två mål på fyra senaste matcherna - Engblom är liksom Bång på G!

¤ ¤ ¤

Sist men inte minst: Jag fick en ny favoritspelare i kväll. Jag har tidigare berömt hans fantastiska frilla men nu har jag sett killens hockeykvaliteter också. Bobcats nummer 81 är en Ölvestadtyp att hålla ögonen på. Ett kraftpaket med fart under grillerna. Nog såg han lite snopen ut när Långe Ryno satte hårt mot hårt i samband med en kollision i mittzon men hej vad det gick i övrigt. I byte efter byte efter byte jagade sköningen häcken av både sig själv och sina gnagiska motståndare! En frisk fläkt som mycket väl kan komma att låta höra talas mer om sig i framtiden. Viktor Sjödin är hans namn.

Bo Fors

Enligt statistiska centralbyråns namndatabas finns det i Sverige 2410 män med förnamnet Boris. Av dessa har 1194 Boris som tilltalsnamn. Dessutom finns det två kvinnor som heter Boris. Av dessa har bara en namnet Boris som tilltalsnamn.

Bo är betydligt vanligare. Jag citerar:

Efternamn
Det finns 18 personer som har efternamnet Bo.

Förnamn
Det finns 73 kvinnor som har förnamnet Bo. Av dessa har 22 namnet Bo som tilltalsnamn.
Det finns 90496 män som har förnamnet Bo. Av dessa har 46270 namnet Bo som tilltalsnamn.


Fors är ett relativt vanligt efternamn. Hela 4434 personer heter så i efternamn. Dessutom heter tre kvinnor Fors i förnamn - ingen av dessa har emellertid Fors som tilltalsnamn. Fler män än kvinnor heter Fors i förnamn, 9 stycken närmare bestämt. Ingen av dem har Fors som tilltalsnamn.

Hur många som heter Bo Fors vete katten. Det går inte att se på SCB:s namnsajt. En liten hint får man om man tittar på en sida som jag tycker är lite läskig och därför inte vill rekommendera. I alla fall finns det enligt den 42 stycken Bo Fors i Sverige.

Det finns inte en endaste person i hela landet som heter Bob Cat. Däremot finns det 3 kvinnor som har förnamnet AIK. Av dessa har 2 AIK som tilltalsnamn. Det finns även 8 män som har förnamnet AIK men ingen av dem har det som tilltalsnamn.

¤ ¤ ¤

Och som alla förstår talar statistiken sitt tydliga språk: AIK - Bobcats kommer att sluta med kattslakt. 11 - 0 vore inte så dumt!

måndag 11 januari 2010

Inspiration

Offensiv hockey 2.0 tar jag del av en rankinglista över världens hockeynationer. Sverige är fyra och Finland etta! Mest anmärkningsvärt är ändå Greklands blygsamma placering. Vad ska Greken säga nu?

Sargut går med ny, avskalad layout mot nya stordåd. Jag gillar vad jag ser och än mer vad jag läser. Keep up, Kent!

En ny favvo som jag numera följer dagligen är Bättre hockey. Inspirerar och lockar till både skratt och eftertanke. Härligt!

En annan blogg som jag sent omsider fått upp ögonen för är Sossehockey. Betydligt mer spännande än moderatbandy. Desstom svart som synden, vilket föga överraskande tilltalar en Black Boris.

GurkOlle skriver eftertänksamt och med känsla och får med sin härliga vinterskildring mig på gott humör.

Jämtleksing är som vanligt helt suverän. Dagens två inlägg gör mig lycklig och lite fånig till mods. Sitter vid min dator och varvar fniss med kluckande skratt.

¤ ¤ ¤

Idag har jag varit sur och tvär. Jag har känt det som all lust att blogga varit död. Tack vare besök på bl.a. ovan nämnda bloggar känner jag nu lusten komma tillbaka. På onsdag tar AIK sig an Bofors. Vi ska krossa dem!

Varning för södergrenska!



Frågan lyder: Vad står det i matchen?

1) 1-0
x) 2-0
2) 3-0

söndag 10 januari 2010

Kommentarsgranskning

Hittills har vem som helst, när som helst, hur som helst kunnat kommentera mina inlägg. Även i fortsättningen kommer Du som besöker bloggen att kunna lämna en kommentar. Men jag kommer att granska den innan den eventuellt publiceras. Jag har skrivit om kommentarer tidigare och förklarat att jag inte accepterar vad som helst på min blogg. Kommentarer som bidrar till bloggen, som kommenterar aktuella inlägg eller som jag av andra skäl finner lämpliga att publicera kommer även fortsättningsvis att få plats på bloggen. Direkta eller förtäckta hot kommer aldrig att accepteras. Än mindre publiceras. Påhopp, personangrepp, rasistiska tillmälen eller andra kränkande språkhandlingar hör inte heller hit. Jag förbehåller mig rätten att avgöra vilken ton och vilket språkbruk som passar sig på Black Boris.

lördag 9 januari 2010

Boris Zabka

Är det någon som kommer ihåg Boris Zabka? Han spelade i AIK under en trist säsong i början av 2000-talet. Boris Zabka var totalt ofarlig i offensiven, trots att han var både framåt och aggressiv. Han slutade på andra plats i elitseriens utvisningsliga säsongen 2001/2002. Den slovakiske dunderklumpen lyckades dra på sig 110 utvisningsminuter på 49 matcher. Det är än idag gnagiskt säsongsrekord för en spelare i elitserien.

Mitt starkaste minne av Boris Zabka är från sista matchen i grund-serien. AIK mötte Luleå hemma och vann med 4-1. Zabka, som inte hade lyckats åstadkomma en enda poäng på hela säsongen, gavs en sista chans att producera i slutet av matchen. Under de sista fem minuterna fick han hur mycket speltid som helst. Zabka fick till och med stå framför gästernas mål när AIK spelade 5 mot 4. Givetvis blev det varken mål eller målpass från Big Boris.

Boris Zabka gick alltså poänglös genom en hel elitseriesäsong. I kvalserien lyckades han emellertid spräcka sin nolla. Det var i säsongens sista och mest betydelselösa match - AIK var redan klara för degradering - som Zabka till slut blev målskytt. Inför 460 tappra åskådare i ett ödsligt Globen, med 35 sekunder kvar att spela, fastställde han slutresultatet: AIK-Björklöven 5-3. Det bör nämnas att Björklövens målvakt dessförinnan hade lämnat sin bur.

Det komiska med Boris Zabkas förlösande mål är att pucken aldrig var inne. En motståndare hann nämligen kasta sin klubba och hindra Zabka från att skjuta, varför domaren i enlighet med reglerna beslutade döma mål för AIK.

¤ ¤ ¤

Ibland tänker jag på Boris Zabka. Jag tänker att han var en rätt kass hockeyspelare. Men han hade någonting. Det var något med Boris som liksom dröjde sig kvar, som satte ett avtryck. Jag kan fortfarande inte säga exakt vad det var som gjorde honom så speciell. Kanske var det hans sätt att röra sig på banan. Kanske var det hans extremt outvecklade målsinne. Eller så var det bara namnet som gjorde honom värd att minnas. Boris. Boris Zabka.

¤ ¤ ¤

Den 5 januari var det exakt ett år sedan som den här bloggen föddes. Jag glömde förstås bort att fira födelsedagen. Först i morse slog det mig att det kanske vore på sin plats med en bit tårta. Så här sitter jag nu på lördagskvällen, firandes mig själv och min ettåriga blogg, i fantasin smaskandes en bit Schwartzwald och in da reality nynnandes en liten sång...

Hovslagarevals

Hovslagaren skor sina hästar
Han spikar och söker passform
Hovslagaren skor sina hästar
Hans hantverkskunskap är enorm

Hovslagaren trampar upp farten
Han är både stor, stark och tung
Hovslagaren trampar upp farten
Han är Hovets okrönte kung

Den ene han spikar och bankar
Den andre han slår an en sträng
Båda väcker boriska tankar
och ger upphov till refräng

Bång, Bång, Bång
Det sjunger ding dong, gong gong
I den enes häststall
I den andres ishall
regerar en hovslagare Bång

Bång, Bång, Bång
Hela dagen lååång
Sjunger jag min sång
här var'e hockey å hålligång
Boris beundrar Bååång

fredag 8 januari 2010

Känslor

"Det ska vara känslor på isen", brukar Limpsaxen säga. Och det har han förstås helt rätt i. Det ska vara känslor på isen liksom det ska vara känslor vid sidan av den. I båset till exempel. Och på läktaren. Och hemma i tevesoffan. Känslor ska dä' va', se känslor, dä' ä' bra!

¤ ¤ ¤
När Daniel Bång satte 4-2 till Gnaget kunde jag inte hålla tillbaka glädjen. Trots att jag lovat mig själv att inte gapa eller skrika framför teven kunde jag inte hindra min impulsivitet. JAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!, vrålade jag i samma stund som pucken satt bakom Lejkerskeepern. Det måste ha varit Bång-effekten. Sedan jag klagade över Bångs svaga säsongsinledning (efter Malmö borta den 5/12) har borisfavoriten nummer ett fått allt mer fart under grillerna. På de senaste sju matcherna har det inte bara blivit 60 utvisningsminuter för herr Bång, dessutom har han mäktat med 6 poäng. Och idag kom alltså första målet sedan den 29 november. Beware of the Bång!

¤ ¤ ¤

Johan Ryno var riktigt bra idag. Igen. Det börjar bli tajtigt, men som jag gillar att tjata och som det är sant som jag har sagt så säger jag det igen: Killen har hockeyn i blodet. Han har hockeyn i blodet. Ryno ser ut att ha funnit sig väl till rätta i centerrollen mellan Sandberg och Bång. Han spelar fortfarande på liiite för nätta marginaler emellanåt, men å andra sidan måste han kanske få göra det. Jag tror att spelare som Ryno, som har så mycket hockeytalang i sig men som har så svårt att få utlopp för den, kanske måste tillåtas göra feta misstag ibland. Tänk på Björn Melin. Minns ni hans dundertabbe för ett par år sedan, som skickade HV ut ur slutspelet? Idag är han en av Elitseriens mest sevärda spelare.

Jag tror på Ryno och jag tror på Bång. Framförallt känner jag att AIK har något stort på gång. Ja, jag känner det i hela kroppen. Det känns bra, det känns härligt. Och känslor ska dä' va', se känslor, dä' ä' bra!

¤ ¤ ¤

Apropå känslor. En som verkligen har anammat Limpsaxens mantra är Johan Tornberg. Han är en kommentator med känslor. Han kommenterar matcher som vissa supportrar kommenterar på läktaren och i soffan. Tornberg sitter inte tyst och filosoferar. Han tänker högt och säger vad han känner för. Så här kan det låta:

- Skjut där, det är bra!
- Klubborna i isen, klubborna i isen!
- Gå ner Carlsson, gå ner!

Det är fantastiskt egentligen. Vi har att göra med en ny typ av expertkommentatorer, som istället för att analysera, förklara och fördjupa, föredrar att från kommentatorshytten instruera och heja på spelarna på isen. Tornberg framstår alltmer som en Limpsaxens lärjunge. Han har fattat det här med känslor. Han låter hjärtat va' med. Vilken kille! Känslor ska dä' va', se känslor, dä' ä' bra!

¤ ¤ ¤

Lejkers är förresten ett lag som många gnagare tycks tycka illa om. De väcker känslor, minst sagt. Eventuellt finns det ett samband mellan somliga supportrars antipatier och det faktum att smålänningarna brukar göra livet surt för oss svartgula. Jag vet inte men själv är jag i alla fall imponerad av Lejkers. De spelar en fysisk, frejdig hockey som tilltalar mitt hockeyhjärta. Precis som Bofors ligger de ofta på gränsen till det tillåtna. Det är klart att Lejkers väcker irritation och ilska bland både motståndare och fans. Det är som det ska vara. Känslor ska dä' va', se känslor, dä' ä' bra!

Och Janne Karlsson får finna sig i att kallas Sur-Janne, Shrek och Karlsson går i taket. Kär tränare har många namn, särskilt om en är lite barnslig och rabiat. Det är ju bara härligt. Om någon på allvar försöker få Karlsson till en dålig tränare bara för att han emellanåt uppvisar taskig impulskontroll bör denne nog tänka om och ifrågasätta sig själv snarare än Herr Karlsson. Själv är jag då inte rätt man att kasta första stenen. Karlsson gör ett kanonjobb med Lejkers och det ska han ha all cred för. Och därmed basta!

Lejkers sätt att komma tillbaka i matchen i tredje perioden är beundransvärt. De visar verkligen att de är ett bra hockeylag. Trots skador (bl.a. på Greken Tsimikalis) och trots färska, nyanlända spelare lyckas de mala ner oss i tredje perioden. Jag är tämligen säker på att Växjö spelar i kvalserien framåt vårkanten. Jag ser dem som en allvarlig utmanare i kampen om elitplatserna. Så bra är de, Karlssons killar.

¤ ¤ ¤

Nä, nu känner jag för att ta en varm och skön dusch. Jag kan behöva svalka av mig. Det kostar på att heja Gnaget och blogga Boris. Svettfläckarna under armarna börjar bli besvärande.

Lycka i Lejkerland

Lakers & Lejkers

Lakers lirar korgboll uti ängelstaden
Lakers lirar korgboll uti ängelstaden
Lakers lirar korgboll uti ängelstaden
- Magic, säger Boris

Lejkers lirar hockey uti Lejkerdomen
Lejkers lirar hockey uti Lejkerdomen
Lejkers lirar hockey uti Lejkerdomen
- Trägic, säger Boris

torsdag 7 januari 2010

Herren och pigan

Leksand leder ligan
Det ä' 'la kul för dom
Men som jag sa till pigan
sist jag bjöd 'na på rom:

"Det är rätt kul för stunden
att ligga högt i topp
men se upp för avgrunden
som släcker ut ditt hopp

Kvalfyllda kvällar vänta
du vet hurdant det bli'
Den som på dörr'a glänta
ser fasansfull sorti"

Leksand leder ligan
Det ä' 'la inte illa
Men som jag sa till pigan:
"Du ä' blott herrens frilla"

¤ ¤ ¤

Vad är det här nu då? Har inte Boris sagt att Leksand är bra i år? Att Leksand har goda möjligheter att ta en plats i eliten?

Jo då, det har jag visst det. Ta't lugnt nu. Men dikten har sin poäng. Poängen är att det är alldeles på tok för svårt att ta sig upp i smöret. Det räcker inte med att vinna serien. Det spelar ingen roll om man så gör det med femton poäng. Det är ändå i kvalserien allting avgörs. Två lag från eliten, som kan ha gjort hur dåligt som helst ifrån sig i finrummet, får en extra chans att hålla sig kvar. De kommer till kvalserien som bara elitserielag kan göra. Med dyra spelartrupper, med högre tempo osv. Lagen från allsvenskan konkurrerar på helt andra villkor.

¤ ¤ ¤

Ju mer jag tänker på hockeyligan och förbundet, desto mer irriterad blir jag. Det stör mig att vi inom svensk hockey har ett system som så gott som utestänger uppkomlingar, som hindrar lag som Leksand, Malmö m.fl. att ta steget upp. Varför har vi inte åtminstone en direktplats till elitserien att spela om? Det är ju löjligt. Varför ska just hockeyn ha ett så förbannat igenkorkat system? Varför ska vi finna oss i detta?

¤ ¤ ¤

Tänk att få se AIK spöa Färjestad i kvalserien... Ja, det vore underbart!

onsdag 6 januari 2010

Fem gurkor är fler än fyra gnagare

Javisst är det så, förvisso, förvisso, men kan ni förstå att Gnaget kan slå fem gurkor ändå, vi tar'en på blå, pucken alltså, Ryno håller undan och hittar 92, som snabbt trampar på, och fintar som få, sätter sen trean som innebär ridå, för gurkorna små, vi vinkar hejdå, vi vann - dom försvann, heja AIK!
¤ ¤ ¤
Det blev aldrig någon riktig match av det hela. AIK inledde suveränt. Två mål på 3.42. Sen var det slut på det roliga, åtminstone fram till början av andra perioden. Då fick VIK chansen att spela PP från start. Som alla hockeyälskare vet finns det ingenting som är så svårt som att inleda en period i PP. Ja, förutom att inleda en period i ledning med 3-0 förstås. Det var alltså logiskt att AIK satte just 3-0 i BP.
Rynos förarbete i mittzon var vackert att skåda. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Killen har hockeyn i blodet. Han har hockeyn i blodet! Passet till Westerling satt på bladet. Sedan var det bara för Jonas Jokern att sätta full fart mot stackars Sperrle i VIK-kassen. Resultat: Gnaget 3 Gurkmänistan 0. Resten av matchen blev en transportsträcka.
AIK var helt enkelt överlägsna idag. Västerås såg sega, trötta och tunga ut. Deras backar liknade fullastade pråmar med taskig svängradie. I jämförelse såg Gnagets forwards ut som snärtiga optimistjollar med frisk vind i seglen. Ändå blev det ingen särskilt underhållande tillställning. Gnaget gjorde vad man skulle medan gurkorna aldrig orkade bjuda upp till kamp.
¤ ¤ ¤
Dicken var bra idag. Riktigt vass faktiskt. Säsongens bästa match från hans sida? Kanske, kanske inte.
En annan som visade klass var Bjurö. En nolla är alltid en nolla. Idag tycker jag att vår backup såg tät och stabil ut. Färre returer rakt ut i banan, säkrare sidledsförflyttningar. Kommunikationen med backarna kan dock bli bättre. Ibland uppstår onödiga missförstånd när Bjurö går ner bakom kassen. Men det är egentligen smådetaljer i sammanhanget.
Backparet Olsson/Nemeth fortsätter att övertyga. Jag gillar vad jag ser; två juniorer som får mycket speltid och förtroende i varandras sällskap. Nemeth kommer att spela JVM nästa år, sanna mina ord! Den killen kan bli riktigt, riktigt bra. En blivande NHL-back månne?
¤ ¤ ¤
Fem gurkor är fler än fyra gnagare
Fem gurkor är fler men ändå svagare
Förresten: AIK vann inte bara med 4-0 idag. Man lyckades dessutom med konststycket att hålla i och utöka en 3-0-ledning. Vi är starka nu.
Vi är på G.

Boris ABC - Grönsaker

Idag är det fullt upp. Jag har lekstuga hemma i lägenheten och för närvarande går jag igenom alfabetet.

A som i Aubergine

B som i Broccoli

C som i Chayote

D som i Dhudi

E som i Endiv

F som i Fänkål

G som i...

tisdag 5 januari 2010

Gurkmänistan

Svartgult mot Gulsvart. En härlig match att se fram emot förstås. Gästerna är riktigt på gång och kommer till stan med en ny målvakt samt två insläppta mål på tre matcher som gett laget tre raka trepoängare. Inte illa. Det blir spännande på Hovet i morgon - som vanligt med andra ord.
Vi går in i ett viktigt skede av säsongen nu. Mindre än halva serien återstår och det är nu AIK ska visa att man är ett lag för Kvalserien. Vi har en tredjeplacering att försvara och det vore skönt om vi kunde koppla greppet om den där sista kvalplatsen under de närmaste omgångarna. Leksand åkte ju på däng i Uppsala i afton och därmed har vi även chansen att knapra in på serieledarna.

Efter morgondagens drabbning väntar en tung serie matcher:

Växjö (b)
Bofors (h)
Borås (b)
Leksand (h)
Almtuna (b)

Jag vill ha minst 12 poäng på de kommande 6 omgångarna. Västerås hemma ska vi vinna. Växjö borta blir givetvis svårt. Pessimistiskt tippar jag max en pinne där. Bofors hemma är en trea. Borås borta bör vara en trea men brukar inte bli det. Jag tippar med hjärtat och säger minst 2 poäng till Gnaget. Leksand hemma? 3 poäng. Almtuna borta? Svårt, mycket svårt. Men vi tar minst en pinne. 12-13 poäng är godkänt, 14-15 är VG, 16-18 är MVG.
Matchstart i morgon: 16.00. AIK-Västerås på Hovet. Vi ska krossa dem!

No ghost host

Mot Troja - host host - borta brukade vi komma till korta. Så är det inte längre. Numera - harkel - vinner vi i Ljungby. Vi kommer inte till korta längre för vi har en Ryno - host host - som är lång och en Bång som - ursäkta mig - det säger pang, tjoff, tjong om.

¤ ¤ ¤

Ding dong, gong-gong
Bring him in - Daniel Bång

¤ ¤ ¤

Igår kväll såg jag visserligen inte fighten med egna ögon men jag hörde den, eller... jag hörde i alla fall om den. Sveriges Radio Kronoberg direktsände från Sunnerbohov via webben och det var ofantligt spännande att vara lyssnare. "Jag får vara era ögon", sa kommentatorn vid ett tillfälle. Snacka om sanning med modifikation. Ett tag undrade jag om jag hade blivit blind.

Under hela matchen satt jag som ett frågetecken vid min internetmaskin. Vad snackar gubben om? Vilka är det som har pucken nu då? Det var liksom svårt att se saker och ting framför sig. I princip lyckades kommentatorn förmedla synen av en rink, ett gäng spelare från olika lag och en puck. Resten fick man mer eller mindre lista ut själv.

"Bergström kan starta en kontring för AIK", sa kommentatorn vid ett tillfälle, bara för att tre sekunder senare konstatera: "Och det är ännu en mycket bra räddning av Christopher Heino-Lindberg i AIK-kassen." Sedan hostade han lite grann, harklade sig, sa förlåt för hostigheten och begav sig åter in i dimman... Vilket äventyr!

Det är som jag alltid har sagt: Det finns ingenting som är så spännande som att lyssna på hockey på radion.

¤ ¤ ¤

Ryno blev alltså tvåmålsskytt mot Troja. Han tycks av någon märklig anledning trivas som allra bäst i Sunnerbohov. Tre av Rynos fem kassar denna säsong har kommit just där. Blir det islossning nu eller får man vänta en sisådär fem-sex-tretton matcher på nästa Rynostrut?

¤ ¤ ¤

Enligt gårdagens officiella skotträknare sköt hemmalaget hela 64 skott på AIK:s mål. Den siffran har jag lite svårt att ta på allvar. Men det förstås, Troja kanske ville utmana seriens skottvilligaste lag. Eller så trodde smålänningarna att det delas ut skottpengar i HockeyAllsvenskan. Jo, men vi menar, se på AIK som är så rika...

¤ ¤ ¤

Nåja. Sist men inte minst vill jag ta tillfället i akt och hylla alla AIK:are som på ett eller annat sätt hjälpt till att rädda klubben i våra hjärtan. Är det några som är värda stående ovationer på Hovet i morgon så är det vi!

söndag 3 januari 2010

Svenska för nybörjare

Rising Dick



Dick Tärnström är AIK:s enskilt viktigaste spelare. Det är inget snack om den saken. Han är vår lagkapten, vår mest rutinerade och meriterade spelare. Trots att Tärnström i höst/vinter har varit högst medioker för att inte säga iskall i Gnaget är han fortfarande en man för landslaget. Det säger en del om hans potential. För inte tar väl Bengt-Åke ut spelare på gamla meriter?

För att AIK ska kunna ta en av direktplatserna till kvalserien måste Dicken börja leverera. Kaptenen måste styra skutan. Det håller inte att glida omkring som en annan ointresserad föredetting. Dick Tärnström är vår bäste hockeyspelare, han är vår stjärna - lagets ankare. Den här säsongen har han emellertid bara varit allt detta på pappret. På isen har han en hel del kvar att bevisa.

¤ ¤ ¤

Det är ett nytt år med allt vad det innebär. Det börjar dra ihop sig. Jag tror fortfarande att AIK är ett av HockeyAllsvenskans bästa lag. Leksand och Växjö har imponerat men AIK ska inte vara sämre än Malmö och Mora. Vi ska ta en av direktplatserna till kvalserien och Dicken är den som ska visa vägen.

Res dig, ladda, sikta - skjut!
Dicken - sicken strut!

lördag 2 januari 2010

Ge dom bananer!

Sveriges största medgångssupportrar har partaj på Hovet idag. Järnkaminernas dag kallar man visst spektaklet. Herr Nilsson står som vanligt i båset och på läktarna smaskas det tonvis med bananer. Själv sitter jag bänkad framför teven, mumsandes ost av alla de slag, givetvis tokhejandes på Färjestad. Det är mycket mögligt att jag rått och lagom till tredje perioden nynnar en liten melodi: Yes, we have no bananas, we have no bananas today...

Money on my mind

Näej, nu börjar det kännas olustigt igen. Nu går jag och oroar mig. Hur står det till med ekonomin egentligen? Jag är så trött på att gå och tänka på pengar hela tiden. Pengar är inte min grej. Ingenting intresserar mig mindre än pengar. Man måste så klart ha dem och man ser till att dra in dem men att gå omkring och tänka på dem hela tiden? Näej, det passar mig inte.

Det är så förbannat tråkigt att tänka på pengar. Jag vill tänka på annat. Som på hockey till exempel. Eller Ryno! Ja, det ska jag banne mig göra nu. Jag ska tänka på Ryno. Nu tänker jag på Ryno. Ryno, Ryno, Ryno. Jag söker efter Ryno på YouTube och ser vad som händer...

fredag 1 januari 2010

Kristallkulan


Rosa Bladets krönikörer har som vanligt kring nyår gluttat i sina kristallkulor. Vad de såg kan ni läsa om här. Jag går i deras spår och spår lite jag med.
Sportåret 2010 enligt Boris...
Hur går det i OS?
Det går inget vidare. AIK deltar inte och tar därför inte en endaste sketen medalj. Guld är bara att glömma. Damkronorna (med ett par gnagiska ladies i truppen) besegrar visserligen Kanada i semifinalen men i guldmatchen drabbas laget av frossa och det blir fiasko mot de finska fruntimren.
Vilka vinner Elitserien i hockey?
HV71 vinner. De är Sveriges bästa lag för närvarande och lär fortsätta vara det ända fram till slutspelet. Väl där åker de ut i semifinalen mot uppstickaren Modo. Per Ledin lyckas i samband med andra bortamatchen i Ö-vik reta upp hemmapubliken så till den milda grad att det krävs poliseskort för att få killen helskinnad därifrån. "Nu är råttet mågat", skriker Ledin efter att ha fått ett paket messmör kastat i ansiktet.
Vilka vinner Champions League?
Det gör Barcelona. Zlatan avgör med en bicykleta från 35 meter. Han firar målet med att dra av sig tröjan och får därmed sitt andra gula kort. I höstens upplaga stöter Barca på patrull redan i gruppspelet. Man slutar trea i grupp C, två placeringar efter sensationslaget AIK. Martin Mutumba gör två mål på Nou Camp och snart vet hela världen vad en dubblish är.
Vilka vinner VM i fotboll?
Grekland. Laget krossar Sydkorea och Nigeria i gruppspelet, 1-0,
1-0. Mot Argentina förlorar man med 0-7 men Greken som har tippat torsk med minst två mål jublar. I slutspelet slår Grekland sedan i tur och ordning Frankrike, England och Brasilien innan man i finalen vänder ett 0-3-underläge mot Tyskland till seger med 4-3. Under hela denna märkliga VM-turnering drabbas Greken av så många barnsliga vredesutbrott att hans hemkommun beviljar gamblern förtur i förskolekön.
Vilka vinner SM-guld i fotboll?
Mjällby. Nä, skämt åsido, han har ju faktiskt lagt dojorna på hyllan. AIK vinner givetvis. För andra året i rad - Dubblish!
Världens bästa fotbollsspelare 2010?
Martin Mutumba.
Vem får Sportbladets Guldbollen 2010?
Martin Mutumba. Ännu en dubblish!

Snabbissvaren:
Vilka vinner Premier League?
– Manchester United.
Vilka vinner La Liga?
– Ingen anng. Och ärligt talat, vem bryr sig?
Vilka vinner Stanley Cup?
– Washington Capitals.
Vinner någon svensk en Grand Slam-turnering i tennis?
– Ja, Söderling tar hem Wimbledon.
Vilka vinner damallsvenskan?
– AIK.
Är Erik Hamrén förbundskapten för Sverige den 31 december 2010?
– Ja, trots att 9 av 10 gnagare ägnar hela hösten åt att skandera "AVGÅ HAMRÉN!".
Drömlöpet 2010:
AIK tillbaka i Elitserien!